Према најновијем извештају Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (УН ФАО), Србија је задржала лидерску позицију у региону Западног Балкана у родној равноправности у области власништва над земљиштем.

Захваљујући дигитализацији и реформама спроведеним у Републичком геодетском заводу, Србија је једина земља у региону која има могућности да извештава Уједињене нације за индикатор у тој области у оквиру Циљева одрживог развоја 2030, што је у извештају посебно наглашено.

Поред тога, извештај такође истиче Србију кроз примере добре праксе, уз препоруке за њихову примену и у другим земљама.

Интересантан је податак да је Ада општина са највећим процентом жена у власништву над земљиштем у целом региону, са више од 58 одсто.

Србија је још пре две године проглашена од стране Светске банке за шампиона и лидера међу земљама Западног Балкана у реализацији реформе правног оквира који прописује обавезан упис оба супружника као заједничких власника над непокретностима стечених у брачној заједници.

Поред тога, поједностављен је упис по службеној дужности оба супружника на основу извода из матичне књиге венчаних, а на минимум је смањена такса за упис брачних партнера који се у уговору о куповини наводе као сувласници непокретности.

Према извештају, државе које су поред Србије постигле значајан помак у повећању броја жена као власника над непокретностима су Северна Македонија и Црна Гора.

ТопПрес/ Извор: Танјуг