Србија напредовала у спречавању прања новца

Србија напредовала у спречавању прања новца

Србија је успела захваљујући снажној политичкој вољи не само да отклони недостатке него да обезбеди одрживост предузетих реформи и направи помак када је реч о спречавању прања новца и финансирања тероризма, речено је данас на скупу у Београду.

Државна секретарка у Министарству финансија Данијела Вазура је рекла да је Србија међу ретким државама региона и шире по степену усклађености на међународним стандардима у области борбе против прања новца и финансирања тероризма, што је, како је рекла, резултат досадашњег рада Владе.

„Реформе су очигледне и препознате су од међународних организација на плану техничке усклађености и ефикасности примене тих стандарда у пракси, као што је констатовао Манивал у свом последњем извештају о напредку Србије у децембру 2021. године, наша држава је унапредила мере које предузима у борби против прања новца и финансирања тероризма “ рекла је Вазура.

Србија, додала је, разуме своје ризике од прања новца, финансирања тероризма и ширења оружја за масовно уништење, због чега конкретно прати ризике у тој области, па је 2021. године спровела опсежну активност ради ажурирања ризика у складу са методологијом Светске банке. Исте године на седници Владе донет је закључак о усвајању националне процене ризика од спречавања прања новца и националне процене ризика од финансирања тероризма, затим процене ризика од прања новца и финансирања тероризма у сектору дигиталне имовине и процене ризика од финнасирања ширења оружја за масовно уништење.

„Србија је израдила четири стратешка извештаја, од којих два представљају свеобухватно преиспитивање ризика из 2018. године у делу који се односи на прање новца и финансирање тероризма, док је по први пут процењен ризик од финансирања и ширења оружја за масовно уништење и ризик од прања новца и финансирања тероризма у сектору дигиталне имовине, чиме иде у корак са међународним стандардима“ казала је Вазура.

Шеф канцеларије Савета Европе у Београду Тобајас Флесенкемпер је истакао да је посебно важно да се настави са правно-институционалном реформом како би се смањили стратешки недостаци у борби против прања новца и финансирања тероризма.

„Веома се радујемо пружању подршке органима власти у Србији у смислу проширеног партнерства са заинтересованим странама на овом пројекту, у борби против ових сложених питања и такође у области правосуђа у посебним органима за борбу против корупције представници тужилаштава, судова и представницима медија“ поручио је Флесенкемпер.

Посебни изасланик Владе Шведске за борбу против организованог криминала Хакал Јеврел рекао је да је борба против организованог криминала један од приоритета спољне политике Шведске.

„Организовани криминал је показао невероватну отпорност и постао још разноврснији и мобилнији, а Србија није изузетак када је реч о овом алармантном тренду, због системи кривично правне заштите широм света морају да се промене како би изашле на крај са диверзификацијом организованог криминала “ рекао је Јеврел.

Јеврел је навео да се према проценама 139 милијарди евра годишње у Европској Унији се оствари од криминалних делатности, а да је највеће криминално тржиште трговина наркотицима.

„Тај новац се пере преко фирми које се баве новчаним услугама што доводи до поремећаја на тржишту и на тај начин организовани криминал има новчане токове и подстакнут је да врши нова кривична дела“, казао је Јеврел.

Он је навео и да је више од 80 одсто организованих криминалних група у ЕУ инфилтрирано у легалну економију, као и да сви морају да учине више како би се изборили са организованим криминалом.

Пројекат „Спречавање прања новца и финансирање тероризма у Србији“ финансира Шведска агенција за међународни развој.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI