Србија пре ЕУ увела „Зелени пасош“ за вакцинисане

Србија пре ЕУ увела „Зелени пасош“ за вакцинисане

Док Европска унија још преговара о увођењу тзв. зеленог сертификата, односно Зеленог пасоша, Србија је такав електронски документ увела већ данас.

Као и приликом пријаве за вакцинацију и добијања потврде о примљеном цепиву, и поступак пријаве и добијање дигиталног сертификата траје само неколико минута.

Серфитикат је електронски документ, са QR кодом који треба да поново омогући слободу путовања, а на њему се налазе подаци о вакцинацији, ПЦР или антигенском тестирању или излечењу од ковид19.

Наком регистрације на порталу е-Управе, на насловној страни се налазе набројане услуге које нуди ова дигитална платформа, а међу њима је и дигитални зелени сертификат.

Када се изабере тај документ, неопходно је изабрати да ли је он потребан за путовање, и уколико јесте, поред већ наведеног јединственог матичног броја, мора се навести и број пасоша.

Такође, може се бирати и језик на којем ће, поред српског, бити исписани подаци, а то су енглески и кинески.

Након што се унесу потребни подаци и прихвате услови коришћења, зелени сертификат готово одмах стиже на мејл адресу.

Постоји и могућност да се изабере жељени формат, односно да ли ће се документ користити на мобилном телефону или на рачунару.

На документу су наведени, поред личних података – имена, презимена, ЈМБГ-а, пола и броја пасоша, и подаци да ли је особа вакцинисана, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе, произвођач, као и серијски број ампуле.

Такође, овај сертификат садржи и резултате ПЦР, антигенског и серолошог теста.

Са тим документом на граничном прелазу надлежне власти уз QR код могу проверити податке.

Очитавањем QR кода добијају се следећи статуси: за вакцинацију зелена боја уколико је примљена прва и друга доза вакцине, односно прва доза код вакцине АстраЗенека; за резултате ПЦР и Антигенског теста зелена боја уколико су ови тестови урађени у последња 72 сата и уколико су негативни; за резултат Серолошког теста зелена боја уколико је урађен у последњих 6 месеци (за невакцинисане особе), односно 2 месеца (за вакцинисане особе) и уколико је ИгГ параметар позитиван.

Из Канцеларије за е-Управу истичу да је дигитални зелени сертификат потврда која је квалификовано електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена.

Аустрија је још почетком године иницирала успостављање Зеленог пасоша, који би био прихваћен у целој ЕУ, али у Унији још нема договора о изгледу и подацима који ће бити унети у документ.

Аустријски предлог, који је тек у настајању, истоветан је са српским који је од данас у употреби.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI