Крагујевац –  Србија је прошле године, упркос неповољним климатским условима, на тржиште Европске уније извезла 2.700 тона меда у вредности од око 13 милиона евра.

Председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић изјавио је ФоНету да Србија просечно годишње извезе до 3.000 тона меда у вредности од осам до 12 милиона евра.

Прошле године багремова паша је била веома лоша, а принос багремовог меда, који је извозни бренд Србије био је мањи за читавих 90 одсто. Упркос томе, реализован је извоз на нивоу вишегодишњег просека, а и девизни приход је у тим границама, рекао је Живадиновић.

Он је истакао да је због смањене понуде произвођачка цена меда достигла невероватних 6,71 евро по Килограму.

Највећи купци меда из Србије су Италија, Аустрија, Немачка, Француска и Белгија.

Наш мед је веома цењен и тражен у тим земљама и с обзиром на потенцијал тих тржишта, извоз би могао бити знатно већи, додао је Живадиновић.

У Србији има 15.000 пчелара са 1,3 милиона кошница регистрованих код Управе за ветерину Министарства за пољопривреду. Просечни годишњи приноси крећу се између шест до 12.000 тона меда.

Србија је апсолутни рекордер по броју кошница по глави становника, међутим приноси нису велики, пре свега због метеоролошких неприлика, попут прошлогодишњих, када је због лошег времена пропала целокупна багремова паша, казао је Живадиновић.

Он је рекао да је новоотворени погон за откуп Наш мед у Рачи код Крагујевца, у који је инвестирано више од милион евра, већ остварио први циљ – успостављање тржишне цене меда и моментална исплата.

Обезбедили смо сигурност цене и сигурност плаћања. Први пут ове године у потпуности смо испратили раст цене меда на европском тржишту, а поред тога сваки мед који се откупи за извоз плаћа се пчелару пре преузимања, истакао је Живадиновић и упозорио да у продаји и даље постоје фалсификати чија је цена од 500 до 600 динара.

Такве цене су јасно упозорење да се ради о фалсификату, јер ако је произвођачка цена 800 динара како неко може мед да продаје за 500 или 600 динара. Реална цена меда са порезима, трговачком, маржом и транспортом је између 1.500 и 1.800 динара, рекао је Живадиновић.

ТопПрес/ Извор: ФоНет