Српска компанија Неомедика из Ниша ускоро ће, прва у региону и једна од малобројних у свету, почети производњу тестова на нови вирус корона. То је данас најавио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

То је, како је Чадеж навео, важно јер ће домаћи производач моћи да покрије део потреба српског здравства за скупим тестовима које увозимо, а касније и да их извози на страна тржишта.

Чадеж је рекао да компаније као што је NeoMedica и у наредном периоду могу да рачунају на максималну помоћ у заступању њихових потреба и иницијатива у комуникацији са државним институцијама, решавању проблема са којима се суочавају, као и на подршку у реализацији истраживачко-развојних и инвестиционих планова и увођењу нових производа.

Власник и директор компаније NeoMedica и председник Групације произвођача медицинских средстава Привредне коморе Србије Саша Тричковић навео је да су већ инсталирали нову линију за производњу имунохемијских тестова на вирусе, укључујући и Ковид 19.

„Надлежна инспекција Министарства здравља посетила је фабрику и проверила испуњеност законских – просторних, кадровских и услова који се тичу опреме којом располажемо. Уз велику подршку коју нам је од почетка пружила Привредна комора Србије, очекујемо, да по добијању дозволе за рад, у наредне две-три недеље кренемо са производњом 1.500 тестова дневно“, рекао је Тричковић.

NeoMedica већ производи реагенсе и апарате у области хематологије, биохемије и анализе урина, које користе лабораторије и болнице, не само у земљи, већ и широм света.

„Препознали смо шансу за продор на тржиште имунологије и створен је потпуно аутоматизовани монотест, имунохемијски анализатор Наисса, по моделу „један кертриџ-један тест-један пацијент“, рекао је Тричковић.

Овај концепт, по његовим речима, јединствен је на глобалном нивоу и омогућава здравственим радницима поуздан и максимално ефикасан дијагностички систем.

То је, како је рекао 2018. године препознао и Фонд за иновациону делатност који је великим грантом подржао развој тестова за детекцију и квантификацију вируса, инфективних болести, хормона, тумор маркера.

По завршетку епидемије, тестови из нишке фабрике, моћи ће да се користе, у Србији и у свету, и за испитивање великог узорка популације ради утврђивања испуњености услова за вакцинисање.

ТопПрес/ Извор: B92