Србија развија домаћи антигенски тест на корона вирус

Србија развија домаћи антигенски тест на корона вирус

У Србији се развија домаћи антигенски тест на корона вирус, а професорка Хемијског факултета и шефица тима који ради на том пројекту Тања Ћирковић Величковић каже да основни тест може бити готов до краја ове године.

„Верујем да имамо потенцијала да будемо регионални центар за производњу такве врсте тестова за брзу детекцију корона вируса, чак и мутираних сојева и нових претњи те врсте“, рекла је Ћирковић Величковићева за ТВ Н1.

Како се наводи, реч је о тесту који комбинује карактеристике антигенског и ПЦР теста, конкретно мултипликацију која се ради приликом ПЦР тестирања – када се гени вируса умножавају милијарду пута како би се могли детектовати.

Ћирковић Величковићева каже да ће то подићи осетљивост, а самим тим и поузданост теста.

Додала је да је њен тим предложио још две иновације које треба да учине тестове поузданијим, а све компоненте теста производиће се у Србији.

Она каже да у овом тренутку не може да процени колико би се чекало на резултате након коришћења оваквог теста, јер ће та фаза истраживања почети да се изводи следеће године.

„Ми ћемо радити на томе да то време буде што краће“, рекла је и додала да ће се до лета радити на производњи антигена.

Упитана када би основни тест могао бити готов, каже да је то могуће до краја године, али да се то не може знати са 100 одсто сигурности.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI