Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић изјавила је данас да је снабдевање гасом Балканским током стабилно и да, за сада, нема најава о прекиду испоруке гаса из Бугарске, али да ће држава покренути кризни план уколико до тога дође.

Према њеним речима, Србија редовно добија уговорене количине гаса Балканским током преко Бугарске која је транзитна земља, а којој је обустављена испорука гаса.

„За сада је све уобичајено, што не значи да нисмо спремни за сваку ситуацију. Ми се месецима спремамо за сваку ситуацију. Нема никаквих најава, у контакту смо са бугарском страном, али не значи да не може да се деси да Бугарска, будући да је 100 одсто зависна од руског гаса, одлучи да преузме део из транзита за себе“, рекла је Михајловић за РТС.

„Ми смо спремни, што значи да имамо гаса у подземном складишту у Банатском Двору за више од месец дана, друга опција кризног плана је супституција, најчешће је то мазут или ограничење испорука. Трећа ствар је да руски партнери наставе испоруку преко Мађарске. У сваком случају смо спремни за сваку врсту сценарија у моменту енергетско-политичке кризе“, рекла је она.

Михајловић је казала да Балканским током добијамо шест милиона кубних метара гаса, да је јучерашња потрошња била око пет милиона, али да у зимским месецима потрошња буде између 11 и 15 милиона дневно.

„Радимо на припреми за зимску сезону, која неће бити лака никоме у Европи, посебно не државама које су 100 одсто зависне од руског гаса, као што смо ми. Разматрамо и алтернативне руте, постоје слободни капацитети Трансгаса у Балканском току од око 10 одсто, што је близу половине наше годишње потрошње. Булгартрансгас има слободне капацитете и турски оператор може да транспортује те количине, које ће бити довољне за нашу стабилност“, навела је министарка.

„Урадићемо све да и за привреду, која троши 70 одсто од укупне потрошње гаса, и за грађане обезбедимо довољне количине и за зимску сезону. Складиште у Банатском Двору се стално допуњује, преговори о новом или продужетку постојећег уговора са Гаспромом су у току, преговарамо и са другим државама у о заједничком складишту Србија-Бугарска-Мађарска“, рекла је Михајловић, саопштено је из њеног кабинета.

Сви да штедимо и рационалније користимо енергију

Министарка Михајловић, рекла је данас да је реално очекивати повећање цене струје за домаћинства, јер су тренутно најниже од свих земаља у Европи, и то у тренутку док цене свих компоненти за производњу струје свакодневно расту.

„Што се тиче цене електричне енергије, на страну то што имамо најнижу цену у Европи, нижу и од земаља у окружењу, али чињеница је да је претходних годину дана поскупео угаљ, поскупела је нафта, поскупеле су све компоненте за производњу електричне енергије и није реално да имамо ову цену. Али нова цена мора да буде усклађена са свим параметрима и да буде одржива и за ЕПС и за државу и за грађане, јер ЕПС мора из кризе да изађе на ногама, а не на коленима, јер је то најважније предузеће у земљи“, рекла је Михајловићева за РТС. „Министарство стоји уз ЕПС, мислимо да су захтеви за повећањем реални. Тај новац сигурно неће ићи за плате, како поједини медији пишу, већ за решавање проблема који су настали због високих цена на тржишту“, рекла је потпредседница Владе.

Она је, упитана о цени гаса и уредби о ограничењу висине цене нафтних деривата, рекла да се свакодневно прати ситуација на европским тржиштима и да Влада анализира стање.

„Имамо довољне количине свих енергената за несметано функционисање привреде и грађана, јер смо претходних годину дана озбиљно радили на томе, али је потребно да сви заједно поведемо рачуна и рационалније користимо енергију. Ово није нормална ситуација, ово је најгора ситуација за економију и енергетику сваке државе и мислим да сви треба да поведемо рачуна. Није реално да топлане греју ако температура падне испод 12 степени и тако троши милион кубних метара гаса, које можемо да убацимо у складиште. Смејемо се државама које штеде, уместо да сви заједно рационалније користимо енергију, да више штедимо и да будемо јединствени када је криза“, рекла је Михајловићева, саопшзтено је из њеног кабинета.

ТопПрес/ Извор: Танјуг