profimediaprofimedia

Последњих деценија из Србије је отишао велики број младих и обрзовних кадрова, али то није специфично само за нашу земљу, већ се с тим суочава и цела Европа.

То утиче и на просечну старост грађана Србије, која је по речима министра за рад, запошљавање, социјалну и борачку политику Зорана Ђорђевића 43 године. Министар упозорава на то да ће се Србија, због негативног природног прираштаја, ускоро суочити с мањком радне снаге и да неће имати ко да ради.

Мада се министрово упозорење односи на будућност, односно на процену да ће у Србији до 2041. године бити 5,5 милиона становника, што ће смањити радну снагу 21 одсто, проблем је видљив већ сада и осети се на српском тржишту рада. То се посебно односи на одређене струке: већ сад недостаје радника у грађевинарству, угоститељству, производњи одеће и обуће… Послодавци тешко долазе до радне снаге у тим делатностима, а забележени су и случајеви да се морају ангажовати страни држављани само зато што на домаћем тржишту рада тих кадрова нема довољно.

По последњим подацима, које је у публикацији „Трендови” објавио Републички завод за статистику, у Србији је у првом кварталу ове године било запослено 2,6 милиона људи, а стопа запослености била је 45,1 одсто. Уз тај податак, наведено је да има 468.700 незапослених, што значи да је стопа незапослености у прва три месеца износила 14,8 одсто. У поређењу с последњим кварталом прошле године, број незапослених смањен је 6.900, док је број запослених повећан 75.300, подсећа Дневник.

ТопПрес/Извор:  Б92, Дневник