Кардиоваскуларне болести су један од најчешћих узрока смртности, како у свету, тако и у Србији, а председник Удружења кардиолога Србије УКЦ Драган Симић упозорио је данас да је наша земља у самом европском и светском врху по броју оболелих од кардиоваскуларних болести, као и да је број оболелих у сталном порасту.

Најеминентнији стручњаци из области кардиологије и ендокринологије истакли су на конференцији одржаној у оквиру иницијативе „Шта је важно за срце снажно значај превентивних мера, ране дијагностике и правовременог лечења кардиоваскуларних обољења, како би се упозоравајућа статистика у значајној мери смањила.

„Епидемиолошки подаци у Србији су алармантни и указују на то даје Србија, на жалост, у самом европском и светском врху по броју оболелих. Један од основних узрока црне слике је забрињавајуће ниска свест у нашем народу о последицама лоше контроле крвног притиска“, рекао је Симић.

Он је посебно нагласио значај редовног узимања терапије и постизања циљних вредности крвног притиска код пацијената, али и подсетио на значај доступности и укључивања иновативне терапије у лечењу хипертензије, саопштило је Удружење кардиолога Србије.

Кардиолошкиња са Института за кардиоловаскуларне болести Војводине Александра Илић је навела да Србија спада у земље врло високог кардиоваскуларног ризика, а да је један од узрока ниска свест о значају постизања циљних вредности ЛДЛ холестерола (лошег холестерола).

„Велики проблем представља нередовна контрола масноћа у крви, а посебно бих истакла да циљне вредности ЛДЛ холестерола на лабораторијским извештајима нису усклађени са циљним вредностима које препоручују смернице за лечење дислипидемије, рекла је она.

Она је истакла да је у Србији доступна иновативна терапија која је управо у складу са најновијим европским препорукама.

Ендокринолог Универзитетског КЦ Србије Катарина Лалић рекла је да је све више младих са дијабетесом тип ИИ, чему у највећој мери доприносе нездрава исхрана и лоше животне навике.

Ми као лекари, али и сви здравствени радници морамо истаћи значај превенције и редовне контроле нивоа глукозе у крви као најважнијег начина борбе против дијабетеса типа II. Поред тога адекватна терапија и одржавање гликемијске контроле спречавају развој озбиљних кардиоваскуларних обољења, рекла је Лалић.

Председник Удружења пацијената Србије, Саво Пилиповић истакао је да су редовни прегледи и отворена комуникација између лекара и пацијената изузетно важни како у превенцији тако и у контроли болести.

„Редовно узимање прописане терапије је кључно за добру контролу болести и побољшање квалитета живота, рекао је Пилиповић.

Кардиолог Универзитетског КЦ Ниш Светлана Апостоловић рекла је да је ангинозни бол је често један од симптома коронарне болести срца.

„Ангина није само бол у средишњем делу груди као што већина људи мисли. Она има своја вишеструка лица, а ниска свест о препознавању симптома ангине доприноси кардиоваскуларним компликацијама, рекла је Апостоловић и додала да је управо контрола симптома ангине уз метаболичку терапију, најбољи пут за бољи квалитет живота.

Сви учесници су се усагласили да превентивни прегледи, праћење вредности крвног притиска, холестерола, нивоа шећера у крви, као и низ других релевантних параметара омогућавају рано препознавање проблема, што уз редовне контроле и адекватну терапију доводи до смањење ризика од срчаних обољења.

ТопПрес/  Извор: Танјуг