Министар за заштиту животне средине Горан Триван најавио је данас да ће ускоро бити забрањен увоз старих аутомобила са мотором евро 3 стандарда.

Тиме заиста битно утичемо на квалитет животне средине у којој живимо. Ја сигурно нећу одустати од овога – да се забрани увоз најстаријих возила са евро 3 мотором – поручио је Триван гостујући на Тв Прва.

Триван је јуче изјавио да његово министарство и влада увелико разматрају могућност да од почетка наредне године буде забрањен увоза аутомобила с најлошијим моторима – евро 3 и 4, као и аутомобила старијих од 10 година.

Министар је објашњавајући своју изјаву рекао данас да се може видети, ако се анализирају подаци за сваку годину, да од укупног броја половних возила која се увезу више од 50 одсто буду најстарија возила, старости преко 11 година, као и да су углавном у евро 3 категорији и са дизел мотором.

– Мора озбиљно да се погледа статистика. И нећемо да одустанемо од тога да нађемо решење за та возила која највише загађују – додао је Триван.

На питање шта ће бити са таквим возилима која се већ возе на нашим улицама, министар је рекао да коришћење тих возила не може да се забрани.

– Али можемо при регистрацији појачати оно што већ постоји – контроле. Хајде да поново меримо како треба издувне гасове. Када будемо кадри да меримо количину издувних гасова који су штетни, онда више није битно да ли сте увезли возило од 20 година – навео је Триван.

На питање зашто се то онда сада не ради, министар је рекао да немамо техничке могућности.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Танјуг