Србија увела скрининг програм за откривање рака плућа

Србија увела скрининг програм за откривање рака плућа

Србија је прва држава западног Балкана која је увела скрининг програм за рано откривање рака плућа, што је предуслов за боље исходе лечења, саопштило је данас Удружење „Пуним плућима“.

Како се наводи, пројекат је покренуо Покрајински секретаријат за здравство, а спроводи га Институт за плућне болести Војводине и то у време пандемије корона вирусом.

Скрининг програм подразумева детекцију карцинома плућа помоћу нискодозног скенера (ЛДЦТ), уз помоћ којег се могу приказати мање туморске сенке, које није могуће видети уобичајеним дијагностичким поступцима (РТГ).

Овом методом до сада је прегледано више од 1.200 пацијената, а код више од 30 откривен је карцином плућа који је био асимптоматски и највећи број у почетном стадијуму, наводи се у саопштењу.

Наглашава се да је карцином плућа водећи узрок смртности од свих карцинома како у свету, тако и у Србији, док број оболелих расте сваке године. Од ове врсте рака у Србији оболи готово 7.000, а на жалост умре више од 5.000 особа. Практично на свака два сата једна особа премине.

Један од најважнијих предуслова успешног лечења, је рано откривање рака плућа, што у Србији то није случај, јер се код више од 70 одсто пацијената открије у последњем стадијуму. Тада су шансе за преживљавање готово исцрпљене.

Удружење „Пуним плућима“ наводи да по обољевању од карцинома Србија заузима 18. место у Европи, међутим по смртности смо на неславном 2. месту.

Према подацима Института за плућне болести Војводине, просек старости лечених пацијената од карцинома плућа је 64 године. Најмлађи пацијент имао је 21 годину, а најстарији 94 године. Мушкарци предњаче у лечењу карцинома плућа, па је тако било 71 одсто мушкарца и 29 одсто жене.

У последњих 10 година било је само девет одсто непушача међу оболелима, 27 одсто бивших пушача, а највише је било активних пушача, чак 66 одсто. Међутим, забрињава податак да се укупан број оболелих повећао за 12 одсто, а број оболелих жена за 55 одсто.

Рак плућа је у великом броју случајева излечив уколико се открије на време, поручује Удружење „Пуним плућима“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI