Foto Tanjug Rade PrelicFoto Tanjug Rade Prelic

Председник Србије Александар Вучић данас је у разговору са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) рекао да Србија жели да настави сарадњу са том финансијском институцијом кроз нови програм, саопштено је после састанка.

„Желимо да одржимо стабилност јавних финансија и целокупне економије и, што је још важније, постигнемо већи раст бруто домаћег производа (БДП)”, рекао је Вучић на састанку којим мисија ММФ-а завршава посету Београду.

Шеф мисије ММФ-а Џејмс Руф је честитао Вучићу успешан завршетак трогодишњег аранжмана и нагласио да је руководство ММФ-а користило пример Србије као успешан модел за друге земље.

Саговорници су се сагласили да је неопходно завршити реформу јавних предузећа и решити проблем са губиташима у јавном сектору, наводи се у саопштењу кабинета председника Србије и додаје да је договорена помоћ и подршка ММФ-а у бољем пројектовању и остваривању могућности за ефикасније управљање јавним инвестицијама.

Тема разговора била је и повећање плата и пензија, у чему су се Вучић и представници ММФ сагласили да, захваљујући одличним резултатима од почетка године, у буџету Србије има простора за те повишице, наводи се у саопштењу.

Разговарано је и о доношењу новог Закона о накнадама, којим би били укинути сви парафискални намети, што би олакшало пословање привреди у Србији, као и о смањењу пореза и доприноса на плате као једне од мера подстицаја запошљавања у приватном сектору.

На састанку Вучића са мисијом ММФ-а оцењено је да Србија иде добрим путем и да је остала посвећена даљем спровођењу економских реформи, повећању стопе раста БДП-а и побољшању животног стандарда грађана, истиче се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор:  Бета