Транспортној индустрији Србије према проценама представника послодаваца недостаје око 12.000 професионалних возача, а Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) је са транспортним предузећима организовала програм обуке за ово дефицитарно занимање, саопштено је из GIZ-а.

Наводи се да је у току 2021. године, захваљујући између осталог и овом програму обука „Од почетника до професионалног возача“ број професионалних возача са CPC сертификатом повећан за 238.

Према речима генералног директора Србијатранспорта Горана Алексића, иако су зараде за ово дефицитарно занимање значајно повећане, једна од препрека за оне који желе да се њиме баве, су строги услови лиценцирања као и висока цена обуке.

У саопштењу GIZ-а се наводи да откако је у 2020. уведен нови начин сертификације возача, у Србији се успостављао систем центара за обуку, сертификовали су се стручни предавачи, регистровали CPC центри, захваљујући чему сада постоји сертификовано 20 центара за CPC обуку.

Вођа глобалних програма „Миграције за развој и Миграције и дијаспора“ у Србији и руководилац DIMAK центра Марија Богдановић је истакла да чињеница да је било 500 пријављених кандидата указује на велику заинтересованост незапослених, поготово угрожених група да помоћу ове дефицитарне професије унапреде свој социјални статус и формално запослење.

ТопПрес/ Извор: Танјуг