Топола – У Тополи се сваког трећег четвртка у месецу у организацији Црвеног крста Топола и Службе за трансфузију крви Крагујевац одржава акција добровољног  давања крви. Овакве акције су веома драгоцене јер је крв једини лек који само човек човеку може дати. Један од добровољних давалаца који се одазива на скоро сваку акцију је Срђан Срећковић из Тополе који је крв дао први пут са 19 година, 1993. године као војник у Белој Цркви. Како каже, од тада је редован давалац и поносан је на податак да је својом хуманошћу до сада спасио преко 200 живота.

„Ја сам  АБ+ крвна група,  имам 49 година и дао сам 72 или 73 пута крв с тим што нека давања у ратним условима нису евидентирана па их је вероватно и више. Награђиван сам од Црвеног крста Србије, одликован и награђиван од институција, СПЦ, Војске Србије, Заједнице српских општина. Иначе сам као председник Равногорског покрета у периоду од 2008. до 2013. године организовао бројне акције где смо само за трансфузију К.Ц. Косовска Митровица дали 1370 јединица крви. Наравно да нисам давао крв да би ме било ко похвалио или наградио. Вођен сам крилатицом да ‘рука која даје не проси’. Битно је рећи, за будуће даваоце, да од једне дозе коју дамо, спашавамо три живота“, рекао је за ТопПрес Срђан Срећковић.

Такође и његова ћерка Николија која је недавно напунила осамнаест година уписала се као добровољни давалац а следећи њен пример још неколико гимназијалаца дало је крв.

ТопПрес

Срђан Срећковић је добровољни давалац од своје 19 године, фото: приватна архива