Средња школа у Србији биће обавезна, а оним родитељима ученика који не испуне ову обавезу следује казна по џепу до 100.000 динара, каже министар просвете Младен Шарчевић. Додаје да је Нацртом стратегије образовања 2030. предвиђено да средње образовање буде обавезно у нашој земљи.

– Кад ће оно званично постати обавезно, зависи од тога кад ће доћи до промене Устава, зато што у Уставу стоји одредба да је основно образовање обавезно и бесплатно, а средње бесплатно. За оне који не буду уписали средњу школу биће предвиђене казне. Закон о основама система образовања и васпитања предвиђа казне за родитеље који одбијају да упишу дете у основну школу, а кад средње образовање постане обавезно, казне ће бити сличне. Прво иду опомене, а потом новчане казне од 5.000 до 100.000 динара – упозорио је Шарчевић.

Министар је навео да се ради и на увођењу двогодишњег средњег образовања, и то за око 40 занимања, међу којима су виљушкар и сервирка.

Он је подсетио да 95 одсто деце уписује средњу школу, а пошто очекују да ће двогодишњи циклуси образовања привући ученике из маргинализованих група, има још посла

Мрежа ученичких домова је добра, али није још 100 одсто завршена. Ако дете које живи у Сурдулици жели неки профил у Лесковцу, мора му се омогућити да буде смештено у дому у том граду. Такође, има још да се поради на организованом превозу – објаснио је министар.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Танјуг