Tanjug, apTanjug, ap

За дуално образовање заинтересовано је све више ђака, али и школа и компанија. Већ ове године, након што положе малу матуру, ученици који желе да се школују према дуалном моделу, у понуди ће имати 11 нових образовних профила, како трогодишњих, тако и четворогодишњих. Нови профили су: електротехничар информационих технологија, оператер основних грађевинских радова, техничар мехатронике, туристичко-хотелијерски техничар, техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина, машински техничар за компјутерско конструисање, оператер у прехрамбеној индустрији, кувар, конобар, месар и цвећар-вртлар. Сви они ће, осим у школским клупама, знање стицати и у компанијама са којима школе имају склопљене уговоре о учењу кроз рад.

У Министарству просвете објашњавају да су нови профили усвојени у складу са потребама тржишта рада и да се односе на области хотелијерства и туризма, грађевине, ИТ индустрије, машинства и електротехнике.

Осим овогодишњих 11 профила, ученици који желе да се школују тако што ће практична знања стицати у компанијама могу да се одлуче и за велики број профила који су одобрени претходних година. Првих пет су били индустријски механичар, бравар-заваривач, електричар, оператер израде намештаја и трговац. Од прошле године, другачију наставу, која подразумева да од другог разреда практичну наставу имају у компанијама, а не у школским радионицама, добили су и профили за цивилну и војну авио-механику – авиотехничар, мехатроничар за транспортне системе аеродрома, техничар ваздушног саобраћаја за спасавање и техничар ваздушног саобраћаја за безбедност.

Број школа укључених у дуално образовање повећан је за десет одсто у односу на лане, па ће их наредне школске године бити 84, и то у 59 градова широм Србије. Већи је и број компанија у којима ће ђаци „пећи занат“, па ће их уместо садашњих 200 бити око 300. Овогодишњим малим матурантима на располагању је 3.500 места за школовање по дуалном моделу образовања, што је значајно више него прошле године, када је било 1.500 места.

Министарству просвете пријавило се чак 1.800 компанија заинтересованих да баш у њиховим радним просторима ђаци стичу вештине, а процењено је да око 800 испуњава услове и оне ће се постепено укључивати.

Школе раде према моделу дуалног образовања, али ће тек од школске 2019/2020. године почети да се примењује Закон о дуалном образовању, који је пре неколико месеци усвојен у Скупштини Србије. Закон детаљно дефинише ову област, начин на који морају да се понашају послодавци, ко може да буде ментор, какве су обавезе школа и ученика током праксе у компанијама. Одређена је и обавезна надокнада за рад коју ученици добијају из компанија у којима имају праксу.

УРЕДБА О ЗАШТИТИ ДЕЦЕ

Правила о томе шта, како и колико ученици могу да раде током праксе строго је прописано. Ради додатне заштите, Управа за безбедност и здравље на раду донела је и посебну уредбу која прописује који су то послови опасни за децу. Строго је одређено колика је бука којој смеју да буду изложени, да не смеју да раде ронилачке нити послове на великим висинама и испод земље. Забрањен је и прековремени рад, као и екстремно високе и ниске температуре, изложеност јонизујућем зрачењу и опасним хемикалијама.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости