Произвођачи меса и месних прерађевина у Србији суочавају се са кризом, изазваном озбиљним ограничењем извоза на регионална, европска и светска тржишта због појаве болести афричке куге свиња на њеној територији, због чега су им приходи значајно смањени, а појединим компанијама и до 40 одсто.

Због афричке куге свиња од августа ове године забрањен је извоз месних прерађевина које нису третиране на температури изнад 80 степени Целзијуса, али је индустрију највише погодила забрана извоза у Босну и Херцеговину (БиХ), Северну Македонију и Црну Гору где је извоз традиционално био и највећи.

Нешто дуже од годину дана произвођачи меса и прерађевина не извозе ни на територију Косова због таксе од 100 одсто коју су увеле власти у Приштини.

У компанији „Златиборац“ наводе да су, због ограниченог извоза, приходи смањени око 40 одсто. Та компанија за сада не може да извози трајне производе од свињског меса међу којима су пршуте, јер се припремају на традиционални начин и на температури до 25 степени.

Директор те компаније Душан Кнежевић рекао је да су покренули велике инвестиције и да сада извозе у Русију полутрајне производе који су третирани до 80 степени, а то су виршле, паризери и разне саламе.

„Русија би нам дозволила да извозимо производе третиране на 72 Целзијусова степана, али због превоза преко земаља ЕУ које траже да буду третирани на 80 степени морамо да поштујемо тај захтев“, рекао је Кнежевић и додао да су највише разочарани строгом забраном извоза у БиХ.

И у индустрији меса „Матијевић“ осетила се забрана извоза месних прерађевина због појаве афричке куге свиња. Према речима сувласника ове компаније Бојана Матијевића, извозили су месне прерађевине у БиХ и Црну Гору, али је због забране обустављен извоз полутрајних производа, а дозвољен само увоз производа у конзервама које су третиране изнад 80 степени.

Директор компаније „Неопланта“ Ацо Томашевић каже да је највећи извоз та фирма остварила прошле године када је извезла око 4.000 тона прерађевина.

Истакао је да је „тренд раста од претходне године ове године прекинут због афричке куге свиња“, као и да је и даље на снази забрана за најквалитетније производе, ферментисане кобасице, по којима је „Неопланта“ и позната широм региона.

„Пад извоза је резултирао и падом прихода и уколико све забране о извозу остану на снази до краја ове године, процене су да би пад прихода могао да достигне чак 20 одсто“, рекао је Томашевић.

Произвођачи месних прерађевина труде се да нађу најбољи одговор на новонасталу ситуацију. Тако у „Златиборцу“ планирају освајање нових тржишта и спремају први контигент за извоз говеђих прерађевина по халал технологији за Уједињене Арапске Емирате.

У „Неопланти“ се држе стратегије да тржишта освајају, пре свега, врхунским квалитетом производа, али верују да дугорочно решење ситуације у којој су се нашли прерађивачи меса треба тражити и у повећању сточног фонда, као и стандардизацији квалитета домаћег меса које би било коришћено као сировина за прераду.

Истичу да би заштити домаћих произвођача и више хиљада запослених у месној индустрији изузетно значила помоћ надлежног министарства око извоза.
У Министарству пољопривреде Србије кажу да су у току испитивања болести афричке куге свиња на целој територији Србије која би требало да се заврше до 15. децембра ове године.

План надзора је, како су навели, достављен Европској комисији, а када се заврши испитивање ти резултати послаће се на валидацију.

Циљ тог испитивања је, како кажу у Министарству, успостављање зона слободних од болести афричке куге свиња, што је обавезна процедура у земљама ЕУ, Русије и по стандардима ОИЕ.

Престанком вакцинације свиња против класичне куге отпочиње процес добијања статуса земље слободне и од те болести и тај статус је, како наводе у Министарству, независан од статуса земље од болести афричке куге.

Додају да положај месне индустрије покушавају да поправе отварањем нових тржишта и финасијским подстицајима.

ТопПрес/ Извор: Бета