Пољопривреда, шумарство и рибарство прошлу годину су завршили у минусу од милијарду динара, док су у години пре остварили профит и то од седам милијарди динара, показује анализа финансијских извештаја.
Како пишу „Новости“, стручњаци верују да је лош резултат последица ниских цена пољопривредних производа, пре свега ратарских. Цене пшенице и кукуруза, тврде упућени, биле су ниске до скоро последњег дана прошле године. Јефтино су се, касније, продавале и јабуке.

Прошла година је била лоша у неким секторима, пре свега у ратарској производњи, објашњава агроаналитичар Милан Простран.

„Смањена је производња шећерне репе, кукуруза, пшенице, а реч је о великим количинама. Пратила их је ниска цена. Цена пшенице се мало опоравила тек у другој половини децембра, али цена кукуруза је и данас ниска“, каже Простран.

Простран верује да је ниска цена производа сировина, као резултат слободног тржишта и велике конкуренције, утицала на крајњи финансијски резултат. Касније су биле и ниске цене појединог воћа, мислим пре свега на јабуке.

„Због отвореног тржишта смо под великим притиском увоза. Остварујемо око 3,3 милијарде долара извоза, али је увоз достигао две милијарде долара. Некада се кретао око 1,2 милијарде долара. То је притисак на цене“, истиче он.

Анализе финансијских извештаја фирми које послују у овом сектору откривају да су лане за 42 одсто порасле дугорочне обавезе и резервисања, са 95 милијарди из 2017. године на 135,8 милијарди динара у 2018. години. Порастао им је и губитак из финансирања, са 2,4 на 3,9 милијарди динара. За четвртину су повећали залихе.

ТопПрес/ Извор: Новости