Вест да је Џејмс Гист, бивша звезда НБА лиге и Евролиге, те оба српска вечита ривала, у Америци, где тренутно живи, купио полуаутоматску пушку „калашњиков“ српског произвођача оружја „Застава“ и тиме се похвалио својим пратиоцима на Инстаграму, изазвала је много пажње у српској јавности и коментара на друштвеним мрежама.

Да се ово није десило случајно и да је оружје српског произвођача међу најпродаванијим преко океана потврдио је и Ранко Ристић из компаније „Застава Армс УСА“, овлаштени заступник крагујевачке фабрике наоружања у Сједињеним Америчким Државама.

Почетком ове године “Застава” је представила свој програм у Лас Вегасу, на највећем америчком сајму наоружања „Схот Схоњ“, а интересовање за њихове ловачке и и спортске моделе било је велико.

„Многи су тада изразили скепсу да „Застава“ може озбиљније да се пробије на изузетно захтевно америчко тржиште, али, на сву срећу, нису били у праву. Када се појавила та вест многи су сумњали у наше амбиције, јер смо најавили драстично повећање увоза из Србије и „Застава Оружја“. По повратку са сајма заврнули смо рукаве и прешли на посао, надајући се најбољем. Машине у Крагујевцу су почеле да раде пуном паром, радници су имали све више прековремених сати, авиони „Аир Сербиа“ су транспортовали товаре, а ми смо кренули у медијску кампању. Камиони су почели да развозе српски производ широм Америке, буквално у свих 50 америчких држава“, рекао је Ристић у разговору за портал Serbian times из Чикага.

Убрзо након тога  су се за српско оружје заинтересовали медији и стручњаци и  уследило је много позитивних рецензија од компетентних  људи који су познати по својој објективности.

„Наш „калашњиков“ је у неким анализама проглашен најбољим свих времена, а ми смо били пријатно изненађени јер су телефони нон стоп звонили и поред пандемије короне, када је цела Америка стала. Посебно бих истакао  изузетно похвалан чланак о „Заставином“ оружју који је изашао у званичном магазину врло утицајне организације НРА (Натионал Риффле Асоциатион). Да би схватили колики је то значај за српско оружје, рећи ћу само да се протеклих деценија веома често дешавало да од подршке НРА зависи ко ће бити изабран за председника Америке“, рекао је Ристић.

Он додаје да је ово јединствен случај да су Американци посветили толико пажње пушкама које долазе из једне тако мале земље, и која је притом за њихове појмове мало позната по производњи оружја.

„То нас уверава да је једини разлог за њихово интересовање заправо квалитет оружја које прозводе ти сјајни људи у Крагујевцу, којима овом приликом желим да захвалим“, констатује Ристић.

Српски калашњиков најпродаванији у Америци, фото: приватна архива/Застава Армс УСА

За само 11 мјесеци увезено је и испоручено до крајњег купца преко 150 тона разних модела спортског оружја израђеног вредним рукама српских оружара из Крагујевца. Све што се увезе прода се практично одмах, јер има много поруџбина.

Најпопуларни модел З-ПАП, популарни „калашњиков“ је постао најтраженији модел код највећих америчких дистрибутера. Чак су се и појавили профили на социјалним мрежама које су покренули љубитељи те полуаутоматске пушке.  А онда је, као шлаг на торту, стигла вест да је познати кошаркаш Џејмс Гист постао њихов муштерија.

„За нас је то врхунац потврде квалитета и успеха “Застава” бренда. Велика је част видети да је човјек који може да приушти себи било који бренд на свету изабрао баш „Заставин“ З-ПАП. Познате личности у Америци иначе избјегавају јавно експонирање са оружјем јер се сматра де то није политички коректно, али Гист је изабрао баш наш бренд да заштити себе и своју породицу, услед све теже безбедоносне ситуације, пораста криминала и насиља на улицама“, наглашава Ристић, а преноси Serbian times.

Људи из „Застава Армс УСА“ на крају су ступили у контакт са Џејмском Гистом, бившим кошаркашем Звезде, Партизана, Панатинаикоса и Сан Антонио Спарса.

“ Јавно смо захвалили Гисту на Инстаграму и он је одговорио са поруком подршке. Један од Срба је на друштвеним мрежама написао шаљив коментар: „Јокићу, јави се!“, очигледно мислећи на нашег прослављеног НБА играча Николу Јокића”, нагласио је.

Ранко Ристић каже да је ова година била веома тешка за пословање због пандемије, али да у компанији „Застава Армс УСА“.верују да су направили велики корак унапред и на достојан начин репрезентовали наш бренд у Америци.

„Надамо се да ћемо побиједити овај вирус и почети да живимо нормално. У то име свим срцем желимо Сретну Нову Годину и Божићне празнике свим земљацима у Америци, Србији и Републици Српској“, поручио је Ристић.

ТопПрес/ РИНА

Са српском пушком похвалио се и познати кошаркаш на задњем седишту свог аутомобила, фото: принтскрин, инстаграм