Шта ће још да поскупи у Србији због више цене горива?

Шта ће још да поскупи у Србији због више цене горива?

Поскупљење горива до кога је недавно дошло, највероватније неће осетити само возачи, поготово ако се обистине најаве нафтних компанија, па литар безоловног бензина порасте на 160, а евродизела на 170 динара. Наравно, „последња“ је на трговцима да ли ће трошак за скупљи дизел да прелију на повећање цена хране и превоза, али им цена барела која је током ове године скочила са 45,9 на 79,6 долара никако не олакшава да направе компромис у корист потрошача.

Према речима професора на Факултету за економију и финансије Горана Радосављевића, готово је извесно да, ако се настави тренд поскупљења, да у августу можемо очекивати више цене струје, основних животних намирница и превоза.

– Трговци су ти који ће да варирају да ли ће због трошкова за дизел да повећају цене хране, а то такође може да утиче на раст инфлације, али и грађевинску индустрију. Порашће цена транспорта, а то онда мање-више утиче на трошкове у свим гранама производње, највише прехрамбену и грађевинску – упозорава Радосављевић.

Овом у прилог иде и то што смо, како сматра професор са Економског факултета у Београду Љубодраг Савић „земља тржишне привреде“ што практично значи да је код наших нафташа „цена еластична на горе, али не и на доле“.

– Чим најаве поскупљење горива, у року од неколико дана до њега и дође. Али зато када барел појефтини, они се ваде на то да им требају месеци да би смањили цену. Овог пута немају изговор за поскупљење јер је долар никад слабији, а пошто се нафта купује у доларима, то би требало да потире једно друго – објашњава Савић и додаје да, без обзира на досадашње поскупљење нафте, не види да ће се то одразити на остале цене. Ако буде добре понуде воћа и поврћа, неће поскупети храна. Међутим, картелско понашање у нафтној индустрији, односно договарање највећих произвођача може да доведе до даљег раста цена нафтних деривата. Све је ствар процене – сматра професор Савић.

Закон о акцизама омогућава Влади да умањи вредност акциза до 20 одсто када дође до поремећаја на тржишту, али је реакција изостала иако је у односу на почетак године, литар бензина виши за 6, а дизела за преко 8 динара.

– Држава сада може да реагује тако што ће да смањи неке акцизе, поготово што имамо суфицит у буџету. Као друго решење, може да повећа плате и пензије, мада сам лично пре за пореске олакшице кад год за то има простора – поручује Радосављевић.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, С.Васић

 

KOMENTARI