foto-pixabayfoto-pixabay

Поскупљење горива до кога је недавно дошло, највероватније неће осетити само возачи, поготово ако се обистине најаве нафтних компанија, па литар безоловног бензина порасте на 160, а евродизела на 170 динара. Наравно, „последња“ је на трговцима да ли ће трошак за скупљи дизел да прелију на повећање цена хране и превоза, али им цена барела која је током ове године скочила са 45,9 на 79,6 долара никако не олакшава да направе компромис у корист потрошача.

Према речима професора на Факултету за економију и финансије Горана Радосављевића, готово је извесно да, ако се настави тренд поскупљења, да у августу можемо очекивати више цене струје, основних животних намирница и превоза.

– Трговци су ти који ће да варирају да ли ће због трошкова за дизел да повећају цене хране, а то такође може да утиче на раст инфлације, али и грађевинску индустрију. Порашће цена транспорта, а то онда мање-више утиче на трошкове у свим гранама производње, највише прехрамбену и грађевинску – упозорава Радосављевић.

Овом у прилог иде и то што смо, како сматра професор са Економског факултета у Београду Љубодраг Савић „земља тржишне привреде“ што практично значи да је код наших нафташа „цена еластична на горе, али не и на доле“.

– Чим најаве поскупљење горива, у року од неколико дана до њега и дође. Али зато када барел појефтини, они се ваде на то да им требају месеци да би смањили цену. Овог пута немају изговор за поскупљење јер је долар никад слабији, а пошто се нафта купује у доларима, то би требало да потире једно друго – објашњава Савић и додаје да, без обзира на досадашње поскупљење нафте, не види да ће се то одразити на остале цене. Ако буде добре понуде воћа и поврћа, неће поскупети храна. Међутим, картелско понашање у нафтној индустрији, односно договарање највећих произвођача може да доведе до даљег раста цена нафтних деривата. Све је ствар процене – сматра професор Савић.

Закон о акцизама омогућава Влади да умањи вредност акциза до 20 одсто када дође до поремећаја на тржишту, али је реакција изостала иако је у односу на почетак године, литар бензина виши за 6, а дизела за преко 8 динара.

– Држава сада може да реагује тако што ће да смањи неке акцизе, поготово што имамо суфицит у буџету. Као друго решење, може да повећа плате и пензије, мада сам лично пре за пореске олакшице кад год за то има простора – поручује Радосављевић.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, С.Васић