Вест која се дуго чекала и дочекала да ће некада најпродаванији у Европи – „фијат 500Л“ заменити електрични аутомобил, и даље је једна од главних тема. Нова „Стелантисова“ звезда биће најбољи наставак историје која је почела педесетих година прошлог века, када су тадашњи председник СФРЈ Јосип Броз Тито и власник „Фијата“ Ђани Ањели потписали уговор о почетку производње „фиће“ да би се наставила уговором о заједничком улагању торинске компаније 2008. године, затим отварањем једне од најсавременијих „Фијатових“ фабрика у Крагујевцу и 2012. почетком производње модела „фијата 500Л“.

Који модел електричног аутомобила ће се правити у Крагујевцу и даље је тајна, сем што се сазнало да је реч о популарном моделу средње класе. Није, међутим, ни важно који ће модел бити на производној траци, већ да ће поново да се ради пуном паром.

Да подсетимо, смањеном потражњом и доласком кризе „Фијат“ је пао са првог места највећих српских извозника, а радници су више времена били на плаћеним одсуствима него за производним тракама или су слати, уколико желе, у „Стелантисове“ фабрике у Чешкој, Пољској и другим земљама.

„Можемо да будемо задовољни, не само што ће се на тај начин сви ти људи који раде у ‘Фијату’ у Крагујевцу упослити. Сасвим друга ситуација је кад увозите нове технологије и када комплетно цела заједница има прилику да их усваја, наши образовни системи управо да се и кроз праксу да се развијају у том правцу. Велика вест за Крагујевац“, кажеНикола Дашић, градоначелник Крагујевца.

Аналитичари оцењују да је свакако добро што смо део међународне групације у експанзији која је власник најважнијих брендова у свету ауто-индустрије попут „Алфа Ромеа“, „Масератија“, „Доџа“, „Опела“, „Ситроена“ и других.

„Реално је очекивати да ће ова инвестиција променити структуру привреде града Крагујевца и Шумадије, јер ће производња електричног аутомобила захтевати бројне пратеће производне садржаје, што ће у крајњој инстанци имати за резултат упошљавање већег броја квалификоване радне снаге, а сигуран сам да ће дугорочно значајно побољшати и извозне перформансе Републике Србије“, објашњава проф. др Петар Веселиновић, економиста.

„Производња електричних аутомобила значи оно ‘гејм чејнџ’, што би се рекло, промену производње, промену система ланаца добављача, промену добављача, то је велика шанса и за нове добављаче, за постојеће добављаче у Србији, то је заиста и велика шанса и за неке младе људе да се развијају и да уче и да остану у нашој земљи“, поручујеИгор Вијатов, директор Аутокластера Србије.

До краја 2023. године радиће се на опремању фабрике да биследеће године почела производња новог модела. Аналитичари кажу да то време треба да се искористи за озбиљне припреме.

„Ако хоћете да будете транзитна земља за електричне аутомобиле, онда Коридор 10 мора да има на сваких 20 километара мора да има пунилишта и то озбиљна пунилишта, великог капацитета и велике брзине“, наглашаваМахмут Бушатлија, консултант за страна улагања.

Ауто-индустрија се на глобалном плану споро опоравља од последица ковид кризе, несташице чипова због лошег планирања потреба и последње, кризе у Украјини, која је утицала на смањену потражњу што последично доводи до мање производње аутомобила, а самим тим и фабрике компоненти смањују активности. Решење се види у електричним аутомобилима.

ТопПрес/ Извор: РТС