Просечан страни туриста у Србији има 41 годину, у нашу земљу долази авионом или аутомобилом, задржава се пет дана и троши 90 евра дневно. Уз Београд радо обилази Шумадију и Западну Србију. То су само неки од резултата великог туристичког истраживања које је финансирала Европска унија, а у које је, поред њихових експерата, био укључен и Републички завод за статистику.

Страни туристи у Србију долазе због богате културно-историјске понуде, лепоте природе која пружа многе могућности за активан одмор, гостољубивости наших људи и хране.

То су резултати анкета коју Туристичка организација Србије редовно спроводи са странцима.

Београд им је најпривлачнији. Више од 60 одсто страних гостију у нашој земљи дође у престоницу. Обилазе Београдску тврђаву, Храм Светог Саве, Скадарлију и Кнез Михаилову улицу.

„Поред Београда они посећују и друге наше градове, као што су Суботица, Нови Сад, Ниш, када су градови у питању, а када говоримо о другим туристичким производима, прво им је актуелан активан одмор и боравак у природи, ту највише подразумевамо наше планинске центре, али и туризам на селу, а тек онда на трећем месту су бање“, каже директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Интересовања страних туриста се умногоме разликују у зависности од тога из које земље долазе.

„Израелци воле да пешаче, воле да иду на хајкинг туре, воле да обилазе природу, туристи из Западне Европе имају опет одређена интересовања пре свега за културно-историјске споменике, а оно што је нама било занимљиво је да су туристи из Кине били потпуно одушевљени природним лепотама, пре свега Увцем и белоглавим суповима, то је некако за њих био хајлајт“, истиче директор Јуте Александар Сеничић.

Одакле год да долазе, страни туристи нашу храну воле и хвале.

Нико не пропушта прилику док је у Београду да на један ручак или вечеру дође у неку скадарлијску кафану.

Да Србија има богату и разноврсну туристичку понуду говори и податак да кад једном дођу у Србију, страни туристи нам се радо враћају. То показују истраживања Европске уније, а потврђују и наше анкете.

ТопПрес/ Извор: РТС