Закон о оружју и муницији, који се примењује од марта 2016. године, предвидео је и обавезну замену старих оружаних листова новим. Закон је увео низ новина у тој области, па је рок продужен са марта прошле године на март ове године. Процена је да грађани Србије поседују најмање 600.000 оружних листова, а да је до сада замењено знатно мање од половине.

Зорица Суботић, председница Националне асоцијације за оружје наводи за РТС да је власник оружја у обавези да приликом замене оружаног листа у полицијску станицу донесе оружје на увид, старе исправе, потврду да против њега није покренут кривични поступак, лекарско уверење о способности за држање и ношење оружја.

„Сваки легални власник оружја мора да оде код свог изабраног лекара и да од њега добије такозвани формулар број један са којим он одлази у лиценциралну здравствену установу у коју се изврши према правилнику лекарски преглед о његовој способности да поседује оружје. Врше се прегледи офтамолога, стручњака медицине рада, психолога. Свако од њих, уколико процени да је то потребно има право да пошаље и на додатне прегледе“, навела је Суботићева гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Додаје да са тим документима и захтевом за промену оружаног листа власник одлази у полицију, носи своје оружје на увид и том приликом плаћа таксе.

„Такса овог момента за оне које поседују оружје са олученим цевима износи 2.800 динара, за неолучане цеви – 1.330 независно од тога колико има комада. Такса за оружани лист износи 900 динара и 600 износи још нека таксе“, наводи Суботићева.

Саставни део поступка биће и документ који доказује оправдан разлог за поседовање оружја и представља изјаву власника због чега треба да поседује оружје нпр лов, стрељаштво…

Како каже, поред свега наведеног спроводи се и теренска провера, долази се код сваког подносиоца захтева да се провери како власник и где држи оружје.

Истиче да нема тачну информацију, али процењује да је до сада око 25 одсто легалних власника оружја до сада заменило своје оружане листове.

Како каже, постоји шанса да се продужи рок за пререгистрацију.

„Без обзира што је министар изјавио да неће бити продужетка рокова за пререгистрацију, у јуну прошле године министар је оформио групу у којој се налазе представници МУП-а, представници осам министарстава, цивилног сектора тј. Националне асоцијације за оружје Србије, Стрељачког и Ловачког Савеза Србије који раде на анализи и унапређењу Правилника који се односи на оружје и Предлога измена и допуна Закона о оружју и муницији. И они имају рок да до 5. марта ове године да предлог изнесу као коначан и о у тим документима пише да рок за пререгистрацију треба да се продужи до 5. марта 2022. пре свега због тога што МУП не може са расположивим кадровима да обави тај посао“, закључила је Суботићева.

ТопПрес/ Извор: РТС