foto ilustracija profimedia alamy

На шта се жале родитељи, а на шта ученици, која је улога просветне инспекције? Одговоре на та питања даће и посланици Скупштине Србије.

Ако буде усвојен, Закон о просветној инспекцији објединиће све одредбе које се односе на инспекцијски надзор.

„Много различитих закона регулише материју где инспекција просвете треба да буде присутна. Ми смо у договору са Министарством државне управе и локалне самоуправом направили један мањи закон, који треба да повеже ове законе и добије на пуној ефикасности и да тако прецизирамо шта су дужности обавезе просветног инспектора“, каже Младен Шарчевић, министар просвете.

На адресу просветне инспекције, најчешће стижу притужбе на оцене. Иако се често проблем решава препоруком инспекције, дешава се да процес дуго траје када родитељ на жалбу одговара жалбом.

„То је мучан процес и за децу, али исто тако бих и за оне са друге стране. Ако је то проблем између два детета, ако се другом детету, виновнику, просто није снизила оцена или ако није добио одговарајућу казну, онда његови родитељи дуго дуго чекају“, каже Оливера Мајдић из Удружења „Родитељ“.

Нови закон усклађен је са Законом о инспекцијском надзору, што значи да ће поступати с најбољим инспекцијским праксама и стандардима. Имаће превентивну, али и репресивну улогу.

„Цео инспекцијски систем је постављен тако да шаље јасну поруку, какви су надзирани субјекти према држави, таква је и држава према надзираним субјектима, што значи да они који раде по прописима могу да рачунају на мањи број надзирања у будућем периоду, док они где се утврди висок степен ризика могу да очекују да ће посете бити учестале док не поправе свој статус“, каже Драган Пушара из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Послови просветне инспекције поверавају се у општинској и градској управи. Удруживањем на нивоу округа, општине ће убудуће боље користити ресурсе.

Више општинских управа може организовати заједничку просветну инспекцију. Сваки просветни инспектор те заједничке просветне инспекције јемесно надлежан за целу територију (подручје) за коју је заједничка инспекција организована.

Просветна инспекција удруживањем доприноси и бољем надзору рада школа. Ако у јединици локалне самоуправе није организован инспекцијски надзор, тај посао обавља Министарство.

ТопПрес/ Извор: РТС