foto pixabayfoto pixabay

Као да нам нису довољне ударне рупе, гужве у саобраћају, нервозни и бахати возачи, сада се појавио и нови проблем – прејака стоп светла и фарови који нас забљесну толико да испред очију уместо пута видимо тачкице.

Са овим проблемом сусрео се и један наш читалац.

– Када неко са таквим светлима стане иза вас, осветли вам читаву кабину и то светло се одбија од ретровизора и удара директно у очи. Такође, када идете у сусрет возилом са оваквим светлима као да сте у сунце погледали, почну очи да вам сузе и будете ослепљени – објашњава он.

Безбедност не угрожава само јачина светла, већ и то како се оно расипа, а Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја, објашњава да је за све крив неконтролисан увоз, продаја и уградња нелегалне и јефтине светслосне сигнализације.

– На аутомобиле се уграђују тзв. нехомологовани делови за које не постоји доказ да су у сагласности са техничким прописима. Сва возила и сви оригинални делови пролазе кроз поступак испитивања, а ово су производи непознатог порекла који нису тестирани – каже Окановић.

Он објашњава да им се често јављају људи који се жале да су заслепљени овим бљештавим светлима.

– Највећи парадокс је у томе што они који их имају са њима не виде ништа боље од нас осталих, а возачима који им иду у сусрет сметају, па могу да слете са пута, или да ударе пешака… Само штета, никаква корист – каже саговорник Телеграфа.

Он апелује на сервисе да не уграђују нелегална светла и на надлежне да санкционишу оне који их користе.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Горица Авалић