Грађанима Србије ће од 1. јануара наредне године месечно за основне рачуне бити потребно и по неколико хиљада динара више.

Најављена су поскупљења горива, цигарета, ТВ претплате, а поједине општине ће повећати порез на имовину, као и рачуне за воду… Изменама појединих закона прописане су веће акцизе и таксе, припремљене су нове просечне вредности квадрата некретнина, а поједине режије поскупеле су после четири стагнације цена. Такође, стање на светском тржишту утиче и на цене појединих роба и услуга и у Србији, што ће утицати и на раст цене горива.

Возачи би већ од следећег месеца могли да очекују нове ценовнике на бензинским пумпама, пошто је вредност нафте на светским берзама порасла чак за 33 одсто у последњих месец и по.
Сирова нафта „брент“ је прошле недеље, први пут од марта, на светским берзама достигла вредност од 50 долара по барелу.

Познаваоци прилика очекују да ће се то одразити и на цену горива у Србији, које би већ у јануару могло да поскупи од два до четири динара по литру. Ипак, нешто је реалнија процена да би се глобална дешавања могла прелити на српско тржиште тек за два или три месеца, јер отприлике толико унапред српски нафташи купују сировину на светској берзи.

Према предложеним изменама и допунама Закона о акцизама у наредне четири године очекује се додатно поскупљење обичних цигарета и несагоревајућег дувана, а прво које ће се десити биће већ у јануару наредне године и то за 10 динара по паклици.

После прошлогодишњег поскупљења ТВ претплате, са 220 на 255 динара месечно, од 1. јануара ће све грађане Србије дочекати још виша такса за јавни медијски сервис. Наиме, предлогом измена Закона о привременом уређивању начина наплате таксе, који је ушао у скупштинску процедуру, прописано је да ће се претплата за РТС и РТВ од 1. јануара 2021. повећати са досадашњих 255 динара на 299 динара.

Цена ће такође скочити за неколико динара. Није много, наравно, уколико не пијете много. Уколико сте редовни конзумент алкохола, схватите ово поскупљење као прилику да поправите здравствене навике.

Списак поскупљења:

1. Гориво – два до четири динара по литру

2. ТВ претплата – са 255 динара на 299 динара

3. Висина пореза на имовину за Београд – Већи за шест одсто

5. Цигарете – 10 динара по паклици

ТопПрес/ Извор: Мондо