foto telegraffoto telegraf

Сваки одлазак у продавницу „избије“ нам из џепа минимум 500 динара. Због тога нам кусур мањи од десет динара често делује занемарљиво, па га неретко остављамо касиркама не размишљајући да и за ту, најмању папирну новчаницу, можемо свашта да пазаримо.

Да занемаримо пијацу на којој за десет динара може да се пазари по комад јефтинијег воћа и поврћа, чак и ако са овом новчаницом уђемо у супермаркет нећемо из њега изаћи празних руку.

Две жваке, три пластичне чаше, кесица соде бикарбоне, ванилин шећера или лимунтуса ретке су ствари које у супермаркету коштају до десет динара.

Нешто је већи избор производа доступних за ову суму имамо у малим комшијским продавницама које изазе у сусрет познатим лицима нудећи им производе на комад. Тако за десет динара у њима може да се купи једна цигарета и то нека најјефтинија, а и она само до следећег поскупљења дувана, када ће и њена цена прећи ову магичну цифру.

Толико кошта и једно јаје, али оно најмање. За десет динара локални трговац даће вам две бомбоне, или један кекс, у киоску ћете моћи да узмете један кликер, а у кинеској продавници шналу за косу.

Мање апотеке спремне су да за десет динара продају један шумећи ранисан, а у продавницама козметике може да се купи паковање обичних или једна влажна марамица.

Такође, ако вам током шетње отпадне дугме, ново ће вас у позамантеријама коштати минимум десет динара. Многе пекаре у послеподневним сатима нуде јефтиније производе, па тада кифла и переца могу да се пазаре за – десет динара.

И, на крају, за многе најбитније, тачно толико новца биће вам потребно да од дежурних препродаваца купите старе новине за седење када се упутите на утакмицу.

Ево шта све кошта до десет динара
Жвака – 5
Кифла у послеподневним сатима – 10
Паковање папирних марамица – 10
Једна влажна марамица – 9
Пластична чаша – 3
Пластична шналица – 10
Цигарета на комад – 10
Јаје на пијаци – 10
Дугме – 10
Старе новине за седење на утакмици – 10
Један ранисан – 10
Кликер – 10
Један кекс – 8
Бомбона – 5
Кесица соде бикарбоне – 8
Кесица лимунтуса – 9
Ванилин шећер – 10

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Горица Авалић