Шта значи „новац из хеликоптера“?

Шта значи „новац из хеликоптера“?

У временима великих светских криза попут ове садашње изазване пандемијом коронавирса или оне финансијске 2008. године, економисти, централни банкари и државни званичници неретко као потенцијано решење за извлачење економије из неприлика помињу „новац из хеликоптера“.

Председник Србије Александар Вучић је најавио као једну од могућих мера из економског пакета помоћи привреди и становништву за ублажавања последица кризе изазване вирусом Covid-19, да држава размишља да подели свим пунолетним грађанима по 100 евра, помињући у том контексту појам „новац из хеликопетра“.

А шта тај појам, који је први употребио економиста Милтон Фридман 1969. године, у ствари значи?

„Новац из хеликоптера“ је неконвенционална монетарна политика, која се понекад предлаже као алтернатива квантитативном ублажавању (QE – када централна банка купује државне и корпоративне хартије од вредности, како би подржала економију када је у шкрипцу са ликвидношћу).

Према Фридману, централним банкама увек имају на располагању штампарије новца, па тако и „бацање новца из хеликоптера“, као могући начин да подстакну потрошњу као једну од моћних полуга за покретање економске активности, подстицање инфлације и привредног раста.

Не ради се, дакле, о стварном бацању новца из хеликоптера, већ о томе да централна банка трансферише утврђени износ директно на рачуне привредних и физичких лица, како би подстакла потрошњу.

Економисти Дојче банке су 2016. дошли до закључка да „новац из хеликопетра“ може бити значајно ефикаснија мера од традиционалних средстава монетарне и фискалне политике.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI