Све више градова и општина у Србији због ширења заразе изазване вирусом корона проглашава ванредну ситуацију, само у последњих неколико дана то су учинили Нови Сад, Рума, Сомбор, Лесковац, Апатин, Лебане и многи други, док је у Београду ванредна ситуација проглашена 3. јула и од тада није укинута.

Секретар за ванредне ситуације Града Београда Дарко Главаш за Танјуг објашњава да било који град и општина у Србији може да прогласи ванредну ситуацију када је степен опасности дела или целе територије на снази, као што је тренутно случај са епидемијом вируса корона.

Наводи да увођење ванредне ситуације даје могућност граду или општини да централизованим управљањем брже и ефикасније мобилише цео систем, односно да се све службе ставе у функцију отклањања опасности заштите становништва.

„Ванредна ситуација значи брже деловање, брже мобилисање свих ресурса, брже одлучивање, и оно што је најважније – квалитетан одговор града или општине у заштити наших суграђана“, рекао је Главаш.

У конкретном случају против ширења вируса корона то значи, објашњава Главаш, да градски Штаб за ванредне ситуације спроводи одлуке које доноси републички Кризни штаб, асистира се медицинском систему, војсци и полицији на спровођењу тих одлука.

Припадници Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова су, наводи Главаш, саставни део градског Штаба за ванредне ситуације, док обим и врста ангажовања тих јединица зависи од тога која је опасност у том моменту на снази.

Градска комунална предузећа су, такође, ангажована, па тако, додаје Главаш, на пример, сада на изградњи ковид болнице у Батајници та предузећа раде на постављању пратеће инфраструктуре, као што су водовод и канализација, струја, телефонске линије, проширење пута, постављање аутобуских стајалишта и увођење додатног јавног превоза за медицинске раднике који ће тамо радити.

Главаш указује да су наредбе Кризног штаба обавезујуће за све јединице локалних самоуправа у Србији, док се поједине одлуке градских и општинских штабова, каже он, могу разликовати.

Међутим и те се одлуке, објашњава, координирају и прослеђују републичком Кризном штабу.

Ванредна ситуација, осим опасности од ширења заразних болести, може се увести, додаје Главаш, када прети опасност од пожара, поплава, техничко технолошких акцидената, клизишта, миграција…

За било коју од тих опасности, каже Главаш, градски или општински штаб даје предлог команданту штаба, градоначелнику или председнику општине, да изврши проглашење ванредне ситуације.

Такође, за сваку од тих опасности направљен је и план деловања.

Ванредна ситуација се укида престанком опасности, односно престанком потребе за спровођењем мера заштите и спасавања од елементарних непогода и других несрећа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг