Крагујевац – Припадници Министарства унутрашњих послова, Полицијске управе у Крагујевцу, током месеца октобра 2023. године одржали су повољно стање безбедности на територији Шумадије и остварили значајне резултате рада, каже се у саопштењу МУП.

У овом периоду у области криминала повећан је проценат расветљавања кривичних дела у односу на исти период претходне године, стање у области јавног реда и мира је стабилно и повољније, смањен је број прекршаја против јавног реда и мира, и није било тежих облика нарушавања јавног реда и мира, док је у области саобраћаја евидентиран мањи број саобраћајних незгода, као и незгода са повређеним лицима.

На подручју Полицијске управе у Крагујевцу у месецу октобру 2023. године евидентирано је укупно 155 кривичних дела, а расветљено је 68,75 одсто ових кривичних дела, што је за 7,64 одсто више у односу на октобар 2022. године, када је расветљено 61,11  одсто кривичних дела.

Од укупног броја кривичних дела извршених на територији Полицијске управе у Крагујевцу највећи број кривичних дела евидентиран је из области општег криминала- 143, затим привредног криминала- осам и четири кривична дела из области високотехнолошког криминала.

Успешно су расветљена сва три пријављена кривична дела тешка телесна повреда са непознатим извршиоцем.

Највећи број кривичних дела су дела против имовине и то 67, од којих је расветљено 75 одсто кривичних дела тешка крађа и више од 66 одсто кривичних дела крађа.

У овом периоду рад полицијских службеника обележило је ефикасно расветљавање серије кривичних дела тешка крађа и крађа.

Након темељне истраге и рада на терену, у сарадњи са Управом криминалистичке полиције, Службом за сузбијање криминала и Управом за технику, полицијски инспектори Полицијске управе у Крагујевцу, ефикасном и брзом акцијом идентификовали су и ухапсили четрдесетчетворогодишњег мушкарца из Сомбора, осумњиченог да је на територији Републике Србије извршио серију тешких крађа, као и тешку крађу на подручју Крагујевца, када је провалио у кућу једног Крагујевчанина из које је украо велику количину накита, чија се вредност процењује на око 500. 000 евра.

Такође, брзим и ефикасним радом расветљена је серија крађа, извршених на штету наше три суграђанке.

Одељење за борбу против дрога, на подручју наше управе, током октобра ове године реализовало је 23 заплене, 11 заплена више него у истом периоду претходне године. Оперативним радом полиције, заплењено је око 1,5 килограм материје за коју се сумња да је индијска конопља намењена даљој продаји, око 62 грама амфетамина, око 50 грама хероина и мања количина различитих опијата.

У наредном периоду наставићемо са интезивним радом на сузбијању кривичних дела у вези са опојним дрогама, трудићемо се да наши резултати буду још бољи, а све у циљу да осигурамо безбедност првенствено наше деце, али и свих других грађана.

У овом периоду на подручју наше управе није било извршених тешких кривичних дела, убиство, тешко убиство, покушај убиства и покушај тешког убиства.

Јавни ред и мир

Стање јавног реда и мира је стабилно, а није евидентиран ниједан случај нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

Током октобра ове године припадници Полицијске управе у Крагујевцу извршили су обезбеђење 509 јавних скупова и то највише спортског карактера, којих је било 504.

Настављен је тренд смањења прекршаја из Закона о јавном реду и миру, па је у октобру евидентирано 56 прекршаја, што је за 15 прекршаја мање него у истом периоду претходне године или за 21,13 одсто.

Приоритет Министарства унутрашњих послова је безбедност деце, у складу са тим у свим школама на територији Полицијске управе у Крагујевцу присутни су полицијски службеници пре, за време и након завршетка наставе у обе смене, а све у циљу веће безбедности ученика и запослених у образовним установама.

У свим школама полицијски службеници настављају са спровођењем активности у оквиру пројекта “Заједно и безбедно кроз детињство“ који, од 1. септембра у сарадњи са Министарством просвете  спроводимо у основним школама.

Безбедност саобраћаја

Током октобра 2023. године на улицама и путевима на подручју Крагујевца и околним општинама, догодило се укупно 96 саобраћајних незгода, што је за 13 саобраћајних незгода мање у односу на исти месец 2022. године, када је евидентирано 109 саобраћајних незгода. Истичемо да је и број саобраћајних незгода са настрадалим лицима смањен и то за готово 19 одсто, док је број погинулих особа повећан за један.

У октобру су у саобраћајним незгодама живот изгубиле три особе, два возача мотоцикла и бициклиста, тешко је повређено 19, а лакше 65 особа.

Према статистичким подацима највећи број лакше и теже повређених у саобраћајним незгодама су возачи 43, 30 особа у својству путника, док је 11 особа повређено у својству пешака.

Најчешћи утицајни фактор саобраћајних незгода у којима је било настрадалих  лица је неприлагођена брзина, вожња под утицајем алкохола, пропуст возача који се односи на неправилно сагледавање саобраћајне ситуације, небезбедно одстојање или растојање између возила, неуступање првенства пролаза.

У овом периоду у контроли саобраћаја откривена су укупно 2243 прекршаја. Највише је отркивено прекршаја недозвољене брзине кретања и то 906, затим 490 прекршаја некоришћења сигурносног појаса, док је 199 возача непрописно користило телефон у току вожње.

У октобру месецу саобраћајни полицајци су санкционисали 149 возача због вожње под дејством алкохола, од којих је 24 задржано на трежњењу, јер су управљали возилом са више од 1,20 промила алкохола у организму.

Такође, три возача затечено је да вози са више од 2 промила алкохола у организму, чиме су починили прекршај насилничке вожње.

Саобраћајни полицајци су искључили из саобраћаја и седам возача јер су управљали возилом под дејством психоактивних супстанци.

Посебно је карактеристично смањење саобраћајних незгода за првих десет месеци ове године, у односу на исти период претходне и то за 75 саобраћајних незгода. Бројне превентивне мере и активности усмерене на санкционисање тежих прекршаја дале су резултат овог смањења саобраћајних незгода.

Апелујемо на све учеснике у саобраћају да у наредном периоду повећају опрезност и да поштовањем саобраћајних прописа директно допринесу унапређењу безбедности саобраћаја на путевима, с обзиром на то да нас доласком зиме очекују лоши временски услови.

Свим учесницима у саобраћају саветујемо да на време припреме возила за предстојећу зимску сезону и подсећамо да је од 01. новембра до 1. априла обавезна употреба зимске опреме.

Подсећамо грађане да, од 23. октобра, своја лична документа (пасоше, личне карте, саобраћајне и возачке дозволе), могу да преузму у новим преуређеним просторијама, у згради Дома самоуправљача на Тргу слободе бр. 1, на првом спрату, у канцеларијама 107 и 109.

Такође, као и до сада, грађани своје захтеве за издавање личних докумената, као и пријаве за промену пребивалишта и боравишта и послове у вези са држављанством, могу предати у приземљу зграде Дома самоуправљача, Трг слободе 1.

Уређењем нових просторија Одељења за управне послове, омогућили смо грађанима да у знатно бољим условима, могу да предају своје захтеве за издавање личних докумената, као и да их подигну.

Припадници Полицијске управе у Крагујевцу ће и у наредном периоду радити посвећено и професионално, како би одржали стабилно стање безбедности и очували личну и имовинску сигурност свих грађана, саопштено је из МУП.

ТопПрес