Стари студенти неће добити још једну шансу да факултете заврше према програму по којем су их уписали пре званичног увођења „болоње“ 2005. године, био је изрчит у изјави за „Политику“ министар просвете Младен Шарчевић.

Такође, Одбор за образовање Народне скупштине неће одржати седницу посвећену овој теми, уколико Министарство просвете не покрене питање још једног продужетка рока за студирање према старом програму за академце који поседују индексе бар деценију и по. Ово је за „Политику“ открио Муамер Зукорлић, председник поменутог одбора.

То значи да је готово сасвим извесна одлука да ће од 1. октобра и почетка нове академске године стари академци морати да пређу на болоњски систем студирања и полажу разлику испита или се коначно помире са чињеницом да никада неће добити академско звање.

Њих 3.000 који су средином јула потписали петицију тражећи продужетак рока студирања на неодређено време истичу да се неће баш лако помирити са овом чињеницом. Муфтија Зукорлић сматра да би било морално дозволити им да факултет заврше на начин на који су га уписали, док министар Шарчевић наглашава да више не постоје „технички услови“ да им се још једанпут продужи рок коначно усвојен на Народној скупштини последњих дана септембра прошле године.

– Мора се већ једном пресећи. Већ сам им двапут чинио услугу и покретао питање продужетка рока. Нема шансе да сада то учиним. Не зато што сам баксуз човек, већ једноставно нема више услова за студирање по старим програмима, јер нема више ни професора који ће то градиво да предају и испитују их – каже министар.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Политика