Стари студенти добиће још годину дана да заврше студије и то је предвиђено изменама и допунама Закона о високом образовању које су данас усвојене у Скупштини Србије.

Продужење ће добити студенти који су факултет уписали по старом плану и програму, који су школовање морали да заврше до 30. септембра, али и „болоњци“ који су потрошили максимум од осам година за четворогодишшње студије.

„Доста је било разлога да се измене донесу, реч је о малом броју студената који је дошао до пред крај и којима би по старом програму било омогућено да заврше студије. Иако смо пре две године били става да је то мало и непримерено, Министарство и (скупштински) Одбор за образовање сложили су се да је та једна година педагошки добра и пожељна“, рекао је раније министар просвете Младен Шарчевић у Скупштини Србије.

Истакао је да се измене доносе, јер су створени услови за повећање делатности високог образовања, такође да би се остварила боља веза привреде и друштва у целини, затим да се утиче на унапређење функционалног знања студената и повећа њихова запошљивост.

Такође, циљ је и унапређење контроле квалитета у високом образовању.

Изменама је предвиђено да се могу радити ванредни надзори кад је у питању комисија за акредитацију, а утврђује се и формирање Савета послодаваца, због везе привреде и високог образовања.

Новина је и увођење менаџера на академије струковних студија и високе школе.

Изменама закона предвиђено је да се на страним високошколским установама уведу лектори српског језика.

ТопПрес/ Извор: Танјуг