Топола – Стефан Павловић (8) из Божурње код Тополе, једини је ђак у сеоској школи, која је издвојено одељење ОШ „Карађорђе“. Овај дечак је други разред, а као и прошле године, поред учитељице у великој школи друштво му прави мама Аделина Павловић, иначе Албанка која је пре девет година због љубави  дошла у Тополу.

„Једна девојчица из Божурње је пошла у први разред али у Тополу тако да смо ја и Стефан остали сами. Због маме Албанке, Стефан мало има проблема са српским језиком, али сналази се, добро говори енглески језик, за његов узраст. Стефан је диван дечак, супер се слажемо, иако је прошле године имао другу учитељицу, добро смо се споразумели. Нас двоје смо за време часа сами, а учионица је велика, па немамо проблем ни са актуелним вирусом, јер нам не пада тешко да испоштујемо физичку дистанцу“, каже за ТопПрес Биљана Миленковић, учитељица.

Стефанова мама Аделина, одржава хигијену у старој сеоској школи, за време школског одмора она прави друштво свом мезимцу и заједно вежбају српски језик.

Аделина и Стефан сачували школу од затварања, фото: ТопПрес

„Родитељи се радије одлучују да своју децу упишу у школу у Тополи, првенствено због бољих услова у школи, опреме за рад, превоза до школе и сл. Да су Стефанови родитељи њега уписали у Тополу, сада би на школи у Божурњи био катанац, јер је ево већ другу годину он једини ђак у тој школи“, рекао је директор ОШ „Карађорђе“из Тополе Ивица Миливојевић.

Иначе, Сеоска школа у Божурњи, „Божурачка школа“, на животни пут извела је на стотине ђака, представља задужбину Михаила Ђоке Павловића, трговца из Београда и саграђена је давне 1891. године. Из године у годину, број ђака се смањивао, и ове године као и претходих неколико, само један ђак.

ТопПрес

Школа је задужбина Михаила Ђоке Павловића, фото: ТопПрес