Други авион Ер Србије А -320 који носи кинеску медицинску опрему и помоћ за борбу против корона вируса слетео је у Београд где је дочекан свечаним млазовима на Аеродрому „Никола Тесла“.

Према информацијама, летелица је стигла око 11.15 часова данас, а њом су послате меске, респиратори, медицинска опрема и лекови.

Подсећања ради, први авион који је превезао и кинеске лекаре, дочекан је синоћ на аеродрому, а како је предочио репортер „Блица“, из кокпита авиона висе кинеска и српска застава.

– Показали су солидарност, спасили су на стотине хиљада живота. Посебно хвала председнику Си Ђинпингу. Долазак кинеских стручњака је од огромног значаја за Србију. Они су први победили вирус. Ми ћемо слушати све што они кажу, то није политика, већ поштовање оних који су успели да победе највећег противника данашњнице. Велико хвала кинеском народу, председнику Си Ђинпингу. Све што је у овом авиону је бесплатна помоћ Кине, хвала им на томе. Показали су као пријатељи кад је тешко. Не бисмо имали шансу без помоћи Кине и председник Ђинпинга – рекао је тпом приликом председник Србије Александар Вучић.Амбасадорка Чен Бо захвалила се Србији на подршци коју је пружила Кини у борби са корона вирусом и истакла да се челично пријатељство две земље наставља.

– Стигао је први део помоћи кинеске владе, то је медицинска опрема, стигли су и стручњаци из провинције Гуангдонг. Он су се повукли из прве линије фронта у Кини на ново ратиште. Дозволите да изразим велико поштовање и захвалност. Налазимо се у најтежем тренутку, не само Србија и Кина, већ и цео свет. Борићемо се заједно са српским пријатељима до коначне победе. Живела Кина, живела Србије, живело наше челично пријатељство – поручила је Чен Бо

.На пакетима медицинске помоћи која је стигла из Кине исписано је, на кинсеком језику и ћирилици, „Челични пријатељи, делимо и добро и зло!, уз срце на чијој једној половини је застава Србије, а на другој застава Кине. У Србију је, како је раније најављено, са медицинским тимом допутовало шест врхунских епидемиолога и њихово искуство биће од великог значаја за лекаре у Србији. Подсетимо, још један авион Ер Србије, ербас А320, полетео је јутрос у 6. 15 за Шангај по другу туру помоћи.

Подсетимо, у Србији је тренутно 188 особа заражено корона вирусом, а преминуле су две особе. У петак је проглашена епидемија корона вируса и то је четврта епидемија у земљи у последњих 50 година

Затворене су школе и сви гранични прелази за друмски, железнички и речни саобраћај, укинут је међуградски саобраћај, а од синоћ од 20 сати са радом је престао и градски саобраћај у Београду. Мера забране кретања од 20 до 5 сати ступила је на снагу, а председник Александар Вучић најавио је да ће ова мера данас бити продужена тако да почне од 17 часова. Свим особама старијим од 65 година из урбаних средина, односно старијим од 70 година из сеоских, забрањено је напуштање простора у којима живе.

За њих ће сваке недеље, рано ујутру од четири до седам часова, бити отоворено више од 1.000 продавница широм Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Блиц