Највећи српски авион, ербас А330 „Никола Тесла“, долетео је вечерас из Кине са највећом пошиљком помоћи за Србију: медицинским апаратима, заштитном опремом и кинеским експертима, а лично га је дочекао председник Србије Александар Вучић.

Кинески пилоти су кроз прозоре кокпита истакли кинеску и српску заставу и махали њима у одговор на добродошлицу на писти.

То је до сада највећа пошиљка медицинске помоћи за Србију у борби против корона вируса, коју је послао председник Кине Си Ђипинг.

Помоћ из Кине договорена је захваљујући личном ангажману председника Србије Вучића.

На пакетима медицинске помоћи која је стигла из Кине исписано је, на кинеском језику и ћирилици, „Челични пријатељи, делимо и добро и зло“, уз срце на чијој једној половини је застава Србије, а на другој застава Кине.

У Србију је, како је раније најављено, са медицинским тимом допутовало шест врхунских епидемиолога из подручја Вухана у Кини који је био најпогођенији корона вирусом и њихово искуство биће од великог значаја за лекаре у Србији.

Шест најеминентнијих кинеских епидемиолога, који су на писту изашли са маскама, вишеминутним аплаузом су дочекали председник Србије Вучић и чланови Владе.

Испред авиона организован је свечани дочек уз заставе две земље, а председник Вучић поздравио се са кинеским лекарима лактовима.

Вучић: Хвала Сију и кинеском народу, Кина пријатељ заувек

Председник Србије захвалио је кинеском председнику Си Ђинпингу, Комунистичкој партији Кине и кинеском народу на медицинској помоћи која је стигла у Србију.

Вучић је на аеродрому по доласку првог авиона из Кине истакао да је ово све бесплатна помоћ и велика подршка Кине.

„Чекам Сија у Србији и дочекаће га стотине хиљада људи“, поручио је Вучић.

„Кина је наш пријатељ за вјеки вјекова, јер нам помаже да сачувамо живот, да опстане Србија“, рекао је председник у обраћању након слетања авиона са првом пошиљком помоћи из Кине и кинеских лекара.

Долазак кинеских епидемиолога, истикао је, од огромног је значаја за нашу земљу.

„Они су први победили вирус. Слушаћемо све што они кажу, и све урадити. То није ни политика, то није ништа друго него поштовање од оних који су показали да умеју да побеђују најтежег непријатеља данашњице – корона вирус“, рекао је он.

Вучић се посебно захвалио председнику Кине Си Ђипингу, Комунистичкој партији Кине, казавши да је срећан што данас имамо авион А330, један од највећих, који је могао да доведе део помоћи.

Други авион А320 већ је у Кини, а све што буде довежено са ова два авиона је бесплатна подршка, донација Кине, навео је он.

„Бескрајно хвала на томе. Посебно на кинеским стручњацима, јер сте тиме показали да сте пријатељи када је тешко, када се боримо за живот Србије. Није Србија у Првом светском рату случајно пре свих великих сила победила тифус. Успели смо да се изборимо одговорношћу и дисциплином, што нам треба и данас“, поручио је он.Вучић је казао да, познајући све наше ресурсе, не би имали шансу без помоћи Кине, председника Сија и Комунистичке партије Кине.

„Бескрајно им хвала на томе, али и дивним српским људима, пилотима, стјуартима, особљу, који су даноноћно радили да би допремили маске, рукавице, респираторе који живот значе. Значи сваки респиратор неколико живота“, казао је он.

Кина која, према његовим речима, није завршила своју борбу против вируса, рекла је „помоћи ћемо својим српским, челичним пријатељима, и даћемо део наших респиратора“.

„Србија то не сме да заборави, Кина је наш пријатељ за вјеки вјекова, за стотине и хиљаде година. Показали су то када је најтеже. Вас молим амбасадорко да пренесте поздраве целокупном кинеском народу, колико волимо вашу земљу, колико поштујемо ваш народ, и ценимо председника Сија. Не интересује ме ко ће ми у свету шта рећи. Ви сте ти који помажете да сачувамо животе, да опстане Србија. Ми смо мала земља, и мали народ, а уз ваше стручњаке покушаћемо да победимо вирус, као и да наставимо да побеђујемо у економији“, рекао је он.

Изразио је уверење да ће кинески лекари на сваком месту у нашој земљи осетити не само поштовање, већ и љубав нашег народа.

„Ми ћемо знати да узвратимо кинеским пријатељима, ако њима некада буде тешко, не само поштовање, већ и љубављу, и више него што било ко може да очекује. Чекам председника Сија у Србији, а дочекаће га стотине хиљаде људи, са већом страшћу и емоцијом него било где“, нагласио је он.

Вучић је кинеске стручњаке замолио да помогну да се што пре изборимо против ове пошасти.

„Знамо да није лако, нисте свемогући, ни чаробњаци, али знамо да ћемо, ако поштујемо ваша упутства моћи да победимо. За пријатељство Србије и Кине, да живи Си и пријатељство Србије и Кине“, закључио је он.

Вучић је рекао да ће медицинска помоћ која је стигла из Кине спасити на стотине хиљада живота у Србији.

Вучић је током истовара медицинске и заштитне опреме, укључујући маске, респираторе и други потребан материјал, рекао да су српски пилоти поносни на оно што су урадили, јер знају колико је то важно за српски народ у овом тренутку.

„Ретко када ћете да видите да српски пилоти с поносом носе, осим српске заставе, и неку другу заставу, зато што знају да нам је неко у тако тешким тренуцима помогао“, рекао је Вучић током истовара помоћи која је авионом „Ер Србије“ допремљена из Кине у Београд.

На питање новинара шта смо све добили, Вучић је рекао да не може то да каже, јер има такав договор са амбасадорком Кине у Србији Чен Бо и са председником Кине Си Ђинпингпом.

„Добили смо много и Кинези су показали не само пријатељство и љубав према нашем народу, већ и солидарност, а чини ми се да ми на то на рационалан начин одговарамо. Емоције су много важне, јер су спасили стотине хиљада живота грађана Србије. Бескрајно им хвала на томе, а посебно Сију, кинеској држави и народу и амбасадорки Чен коју нећемо заборавити“, рекао је председник.

Међу члановима Владе били су министар здравља Златибор Лончар, министар финансија Синиша Мали, министар одбране Александар Вулин, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Међу окупљенима који су дочекали кинески авион била је и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Чен Бо: Covid 19 непријатељ свих, најважнија солидарност

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо са председником Србије на аеродрому сачекала је први авион са медицинском помоћи из Кине и поручила да је Covid 19 непријатељ целог човечанства и да је у овом тренутку најважнија солидарност.

Она је захвалила Србији на подршци коју је пружила Кини у борби са корона вирусом и истакла да се челично пријатељство две земље наставља.

„Ових дана суочавамо се са ширењем вируса. Ми као ваши челични пријатељи смо спремни да дамо нашу скромну помоћ“, истакла је Чен и рекла да је вечерас стигао први део помоћи кинеске владе. То су медицински материјал и опрема, а стигли су и медицински стручњаци из провинције Гуангдонг који су се повукли, како је рекла, са прве линије фронта и одмах кренули ка Србији и Европи, „на ново ратиште“.

Изразила је високо поштовање и захвалност њима у име свих кинеских грађана који живе у Србији.

„Ми ћемо заједно са српским пријатељима да се боримо до коначне победе. Живела Кина, живела Србија, живело наше челично пријатељство“, поручила је Чен.

Иначе, још један авион Ер Србије, ербас А320, полетео је јутрос у 6.15 за Шангај по другу туру помоћи, речено је раније Танјугу у Ер Србији.

Кинески председник Си је у писму, које је јуче примио председник Србије Вучић, поручио да Кина подржава напоре Србије у борби против корона вируса и да ће јој пружати материјалну и медицинску помоћ, обезбедити подршку у набавци неопходне робе у Кини, као и стручну помоћ.

„Ми ћемо послати и тим медицинских стручњака у Србију да бисмо вам пружили помоћ у анализирању ситуације и поделили искуство о контроли и спречавању ширења вируса и лечењу оболелих, како би се подигао ефекат сузбијања епидемије у Србији ради заштите здравља и благостања народа“, навео је Си.

Председник Србије је претходно позвао Сија да помогне Србији, а Вучићев апел је у Кини видело око 500 милиона људи.

Ђурић: Кина најискренији пријатељ српског народа

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију и високи званичник Српске напредне странке (СНС) Марко Ђурић изјавио је да су кинески народ и руководство, помоћи коју пружају Србији у борби с корона вирусом, показали да су најискренији пријатељ којег српски народ може имати.

„У тренутку када се у Европи многи окрећу себи и заборављају на солидарност, Народна Република Кина је на делу показала да је, иако географски далеко, наш најближи и најпоузданији пријатељ. Српски народ то никада неће заборавити“, написао је Ђурић на инстаграму.

Он је оценио да је идеја председника Кине Си Ђинпинга о међународној солидарности остварена и у кинеској несебичној спремности да помогне Србији, Италији и другим земљама погођеним корона вирусом.

„Кина и кинески народ су овим још једном потврдили своју племенитост и одговорност према читавом човечанству, а Србија ће заједно са нашом кинеском браћом наставити да предано ради на стварању бољег, праведнијег и хуманијег света“, закључио је Ђурић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг