Топола – Топло време које смо имали претходних месеци утицало је на раније сазревање воћа. Тако су прве мајске трешње које како и сам назив каже сазревају у мају, ове године пораниле петнаестак дана па су зреле већ половином априла. Први сочни плодови сазрели су баш у центру Тополе недалеко од стамбених зграда у улици Принца Томислава Карађорђевића.

„Ако сте мислили да воћке рађају само у селу ево једне ране мајске трешње која сваке године прва зарумени и обрадује највише децу али и станаре свих зграда у овој улици у центру Тополе. Генерације су одрастале испод њене крошње уз прве и сочне плодове, тако да смо сви емотивно везани за ово стабло“, каже једна станарка која живи у близини.

Фото: ТопПрес

Иначе, трешња је самоникло дрво, које је током векова дало много различитих врста истог воћа. Данас имамо много различитих сорти трешања, дивљих и питомих, раних и касних, а вишња је такође постала од трешње. Данас се, осим лековитости плода, зна и за лековита својства петељки трешања, од којих се праве чајеви, али и о деловању смоле са трешњиног дрвета на разна обољења бубрега и бешике.

Трешњино дрво је и једно од њапопуларнијих столарских материјала. Због црвенкасте ноте и чврстоће, намештај од трешњиног дрвета је изузетно дуготрајан и ентеријеру даје софистицирану ноту.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес