foto-fejsbukfoto-fejsbuk

Топола – Гас је енергент 21 века а 15. јуна биће званично пуштен и у Тополи. Овом важном догађају присуствоваће челни људи јавног Предузећа Србија гаса и Министарства енергетике као и канцеларије за јавна улагања. Тога дана свечано ће бити обележен и завршетак радова на гасификацији општине Топола и биће пуштени први прикључци.

Надлежни из локалне самоуправе су већ  одржали састанак са представницима Србија гаса везано за процедуру око прикључака грађана и привреде. Састанку су присуствовали технички директор Србија гаса Аца Вучић, као и  директор пословнице Србија гаса из Крагујевца.

„Надлежност за Тополу имаће одељење Србија гаса Крагујевац, али да не би грађани  ишли у Крагујевац или звали телефоном, све податке и шта треба да припремите од документације могу добити у урбанизму општине Топола код Драгана Стојановића или у Одељењу за изградњу и комуналне делатности код Братислава Николића“, рекао је председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић.

Долазак у Тополу 15 јуна је потврдио и министар енергетике Александар Антић.

„Тога дана ће званично гас бити пуштен за основну школу „Карађорђе“ у Тополи и  новоизграђену фабрику за сушење воћа „Болеро“ која ће одмах након тога кренути са радом и запослити око 40 радника.
То ће бити најмодернија сушара у Србији и сушиће све врсте воћа (шљива, кајсија, малина, купина, јабука) и без природног гаса њихов рад био би немогућ“, наводи Јовановић.

Општина Топола и њени корисници, школе, јавне установе као што су  вртић, Дом здравља само за једну грејну сезону су плаћале укупно више од 23.000.000 динара и то претежно за лож уље највише и мање за чврста горива, тако да је то огроман трошак који већ у првој грејној сезони ће бити смањен бар за 20 одсто.

„Што се тиче домаћинстава од документације за прикључак гаса потребна је копија личне карте, потписан захтев, поседовни лист парцеле где се ради прикључак као и да је објекат са грађевинском дозволом или да је у процесу легализације. Све то можете добити и код нас у општини и не мора се ићи у Крагујевац осим када се потписује уговор, а и тада ћемо видети да њихови људи једном недељно долазе у Тополу и да се то овде код нас у општини ради како грађани не би имали додатне трошкове. Иста је процедура и за села и за варош Тополу, ако вам је тренутно гасни цевовод на пар стотина метара од куће или чак више или мање сав трошак додатних радова да би гас дошао до вашег дворишта, иде на трошак Србија гаса. Цена прикључка је сада око 700 евра у динарској против вредности, наравно може на више рата и надзорни одбор Србија гаса до 15 јуна донеће одлуку о посебним попустима за Тополу који ће важити у овој 2018. години како би што већи број домаћинстава прешао на гас. По овоме  ћемо бити посебни у Шумадији јер ниједна општина није гасификовала буквално целу своју територију. Сви пресеци ка домаћинствима су остављени оптимални тако да нема бојазни да ће било шта правити проблем“, закључује Јовановић.

Укупна инвестиција је вредности  више од 15.000.000 евра а инвеститор  је Србија гас у садејству са општином Топола  која је решавала имовинско правне односе.

ТопПрес