foto, AP Tanjug

Сваке године средином августа пада киша метеора, а тај природни феномен поново ће се догодити у ноћи између недеље и понедељка.

Киша такозваних Персеида, односно метеорских ројева, специфична је по метеорима који су много „ватренији“ и светлији од типичних.

Ове године очекује се прави спектакл на небу, с обзиром на то да ће у време ове метеорске кише месец бити млад, па неће бити никаквог другог осветљења на небу.

Како кажу из НАСА, сваке године Персеиди прекрију небо када се Земља мимоилази са кометом Свифт Татл. Ситни комади комете сударају се са нашом атмосфером и тако праве „ватрене кугле“.

Овај спектакл почео је 14. јула и траје до 24. августа, а достиже свој врхунац у периоду од 16 часова 12. августа, до 4 сата 13. августа.

НАСА наводи да, уколико желите да посматрате ову појаву, метеори се могу појавити било где на небу. Такође, у зависности од тога када посматрате спектакл, киша метеора може да изгледа другачије.

Тако да ако посматрате небо око 22 часа, видећете мање метеора, али они ће имати дуже „репове“.

Према Америчкој метеорској заједници, најбоље је да овај феномен пратите у понедељак ујутру око 4 сата. Када достигне свој врхунац, киша Персеида може да садржи између 50 и 100 метеора по сату, наводи Бизнис инсајдер, а преноси Б92.нет.

Персеиди су, иначе, названи по сазвежђу Персеј, одакле се и појављују.

ТопПрес/ Извор: Танјуг