Стиже нови правилник о техничком прегледу

Стиже нови правилник о техничком прегледу

Правилник о контролорима техничког прегледа, којим ће се решити све дилеме које постоје у вези са техничким прегледом, требало би да ступи на снагу за највише три месеца, рекао је директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић.
Правилником је већ израђен од стране Агенције за безбедност саобраћаја, а остало је само да прође усаглашавање у надлежним министарствима. Верујем да ће он врло брзо бити усвојен, јер смо већ имали одређене фазе измена и консултације с министарствима. Након увођења Правилника, систем прегледа ће бити много ефикаснији, јер ће контролори проћи одговарајуће обуке. Све оно што су данас дилеме шта и како треба радити, када прођу обуку, када правилник буде донесен, те дилеме више нећемо имати. Биће јасно дефинисане процедуре и процеси – рекао је Пешић, пише еКапија.

Како каже Пешић, тренутно је у току реализација пројекта централног информационог система који ће подићи квалитет рада техничких прегледа и у којем ће се налазити сви подаци о возилима и техничким прегледима.

– Он је изузетно важан, јер ће подићи квалитет рада техничких прегледа – додао је Пешић. Такође, увуђење овог система ће се одвијати у три фазе у периоду од 450 дана.

– Друга фаза је најважнија, током ње ће се обучавати контролори да раде у том новом програму, тако да ће за годину и по цео процес бити завршен и онда ћемо имати другачије стање на техничким прегледима. Много боље ћемо моћи да пратимо возила. Свако возило ће бити на систему и пратићемо на годишњем нивоу које су промене биле на возилу и слично – рекао је Пешић.

Говорећи о ценама техничког прегледа, Пешић је истакао да цену не одређује Влада већ тржиште и истакао да су се ое промениле последњих неколико месеци. Како каже, цена зависи од броја станица за обављање техничког прегледа, али и времена које се проводи на линији прегледа.

– Ако желимо да се придружимо ЕУ, не смемо да дефинишемо цене, већ треба да се створи слодобно тржиште. У овом тренутку су оне мало више скочиле него што би требало, али се надам да како се све већи број техничких прегледа буде отварао да ће конкуранција утицати на то да се оне у наредном периоду смање – објаснио је Пешић.

ТопПрес/ Извор: Блиц

KOMENTARI