Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Сточар, а пече најбољу ракију под Опленцом

31

Топола – Иако је Топола препознатљива као воћарски крај, у селима око вароши под Опленцом има пољопривредника којима је примарна сточарска производња. У домаћинству Драгана Јовановића из села Загорица обори и штале пуни су стоке.

“Основна делатност ми је свињарство, имам 20 крмача, а прасиће продајем када достигну тежину између 30 и 40 килограма. Имам три краве, петнаестак оваца и обрађујем око десет хектара земље. Када је у питању овчарство, субвенције ми доста значе јер једино тако ова грана сточарства може да опстане”, сматра Јовановић.

Поред сточарства, Драган је и воћар, а у његовим воћњацима преовладавају шљиве, и то сорте које су погодне за прераду, односно за ракију.

“Шљиве не прскам, имам више од десет година и комплетан род заврши у казанима за печење ракије. Годишње произведем око тону ракије од шљиве, а поред тога се произведе око 500 литара кајсије и исто толико крушке и дуње. Кајсију, крушку и дуњу купујем од воћара из опленачког краја јер то ми је једина гаранција квалитета”, каже Драган Јовановић за Агропрес.

Шта је тајна добре и квалитетне ракије, Драган за Агропрес каже:

“Пре свега воће из опленачког краја. Ту је тачан проценат шећера који треба да буде у сваком воћу, као да је сам Бог произвео и наградио људе у овом крају воћком која само овде тако добро рађа. Не треба занемарити неопходност чистих судова и пратити цео процес. Јуче сам самлео дуњу, убацио сам квасац, данас храну за квасац, додаје се тона воде и то је то, сада је у току процес ферментације који траје 21 дан и након тога следи печење ракије”, каже Јовановић за Агропресс.

Традиција производње ракије у домаћинству Јовановића дужа је од једног века, а посебна је по томе, тври Јовановић, што је произведена од најквалитетнијег воћа у целом свету.

ТопПрес/ Агропрес

 

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup