Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Сточарством се бави 61,7 одсто домаћинстава, највише свиња гаји се у Мачви
Вести

Сточарством се бави 61,7 одсто домаћинстава, највише свиња гаји се у Мачви

12

Први подацима резултата Пописа пољопривреде 2023. године показали су да се од укупног броја газдинстава чак 61,7 одсто бави сточарством, а највише говеда и свиња гаји се у Мачванској области.

Највећи број оваца и пчела гаји се у Златиборској области, козе се највише гаје у Пчињској, док се највећи број живине гаји у Средњобанатској области.

Највеће површине ораница и башта заступљене су у Региону Војводине (55,8 одсто), док су воћњаци највише заступљени у Региону Шумадије и Западне Србије (54,9 одсто). Просечно пољопривредно газдинство обрађује 6,4 хектара, гаји једно грло говеда, пет грла свиња, три овце, 43 грла живине и има око три кошнице пчела.

Просечна старост носиоца породичног пољопривредног газдинства је 60 година. У попису је током анкетирања на терену, од 1. октобра до 15. децембра, било ангажовано 253 општинских координатора и 2.842 пописивача који су обишли око 742.000 пољопривредених газдинстава.

Основна обележја о пољопривредним газдинствима која су уписивана током овог пописа су идентификикациони подаци газдинстава, земљишни фонд и категорије коришћења пољопривредног земљишта, затим подаци о радној снази и подаци о броју стоке. Подаци су прикупљени методом интервјуа на терену, на основу Адресара пољопривредних газдинстава, а газдинстава привредних друштава и земљорадничких задруга пописивали су се самостално, уносом података у веб упитник, који је био доступан од 1. јуна 2023.

Попис пољопривреде 2023. је припремио, организовао и спровео Републички завод за статистику, у складу са Законом о Попису пољопривреде 2023. и у оквиру пројекта претприступних фондова Европске уније ИПА 2018.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup