Стомачни вирус доминира међу децом школског узраста, али се јавља и код деце у вртићима, каже начелница педијатрије у Дому здравља „Палилула“ др Анета Јовановић и истиче да се болест преноси путем прљавих руку и да децу треба опомињати да што чешће перу руке.

Од 259 ученика Основне школе „Јован Миодраговић“ из Београда, њих 137 је добило симптоме стомачног вируса на рекреативној настави у Сокобањи, а Градски завод за јавно здравље у Београду потврдио је да је узрочник норовирус.

Јовановић је навела да у Дому здравља „Палилула“ имају за око 20 одсто више пацијената са стомачним проблемима који се жале на болове у стомаку, температуру, дијареју.

‘Углавном су то тегобе у смислу пролива, повраћања, мучнине, главобоље, општа малаксалост са грчевима у стомаку и појавом болова у зглобовима и мишићима“, рекла је Јовановић за РТС.

Додала је да ти симптоми кратко трају, као и да деца за дан, два до три буду боље.

Нагласила да је најважније изоловати дете, да мирује и да се одмах крене са надокнадом течности у виду електролитних раствора.

„То су готови раствори, купују се у апотеци, растварају се у води и дете се нуди на сваких пет до десет минута у малим количинама“, објаснила је Јовановић.

Напоменула је да је важно да дете уноси течност и да га не треба терати да уноси храну с обзиром да је, како је појаснила, оштећена слузница црева и желуца.

Како је рекла, када дете добије апетит креће се са двопеком, супицама, чајевима, пиринчем, а да се оброци уводе постепено и лагано.

Јовановић је додала да је норовирус уобичајен за зимски период, али да се то продужило и током пролећа.

“Сада се јавља највероватније јер су епидемиолошке мере укинуте, деца се друже, активна су, одлазе на рекреативне наставе, у хотелске смештаје где је близак контакт“, појаснила је докторка.

Нагласила је да је важно да се деца што чешће опомињу да перу руке и да особа која спрема храну води рачуна о хигијени руку, као и да се воће и поврће добро оперу пре конзумирања.

ТопПрес/ Извор: Танјуг