foto tanjug dimitrije goll foto tanjug dimitrije goll

Пекаре и продавнице у кругу школе требале би да постану прошлост, најавило је Министарство просвете зато што се деци продају производи сумњивог порекла. Школе пребацују одговорност на надлежне инспекције које се баве контролом производа, па је контрола намирница врло проблематична.

Надлежност за контролу намирница по школама припада Министарству пољопривреде и њиховој инспекцији, али тамо кажу да је то брига и других инспекција.

– Малопродани објекти спадају у објекте ниског ризика јер се у њима продаје оригинално упакована храна. Она може бити предмет ванредне контроле ако постоји сумња у квалитет или уколико грађани пријаве неисправност неког производа. Уколико се, на пример, пријави роба с истеком рока трајања, она се одмах уклања из продавнице и против власника се подноси кривична пријава – објашњавају из Министарства.

Зато су се поједине школе одлучиле за друго решење.

– Ми немамо продавницу јер не можемо да утичемо на контролу и дајемо деци здрав оброк – објашњава Лидија Николић, директорка београдске ОШ „Владислав Петковић ДИС“.

Друге школе ангажују дистрибутере хране.

– Спроводи се јавна набавка са документацијом у којој се наводе услови које мора да испуни дитрибутер хране. Најважније је да постоји нутрициониста који прави јеловник у складу са потребама ученика – објашњава Светлана Радоичић, директорка престоничке ОШ „Ратко Митровић“ за Блиц.

Школе ће и даље морати да спроводе јавну набавку за обезбеђивање оброка, али ће сада први пут као понуђачи моћи да се јаве и предшколске установе, школе, ђачки и студентски домови који прозводе храну. Ценовник ће бити усклађен у свим установама.

ToпПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Блиц