foto tanjugfoto tanjug

Радници крагујевачке фабрике „Застава оружје“ обуставили су рад и протестују на своjим радним местима.

Фабрика запошљава око 2.500 људи, а како је за РТС рекао председник синдиката Драган Илић, само у у првој смени има око 1.700 радника, а мали број не учествује у штрајку.

Према његовим речима, генерални штрајк оружара трајаће до исппуњења свих захтева, па очекује да се у преговоре укључе и представници државе.

Крагујевачки оружари протестом изражавају незадовољство јер до сада није прихваћен захтев запослених да се „Застава оружје“ изузме из поступка најављене приватизације која је предвиђена новим Законом о наоружању и војној опреми, као и да запослени буду изузети из умањења зарада од 10 одсто.

Траже и побољшање услова рада, исплату бонуса од 15.000 динара, као и одговорност руководилаца за, како оцењују, лоше стање у фабрици.

Директор „Застава оружја“ Милојко Брзаковић је, приликом ранијих једночасовних обустава рада које су претходиле штрајку, оценио да стални прекиди производње, једночасовним обуставама рада и протестима ван фабричког круга негативно утичу на извршење планираних послова и да се негативна слика која се шаље у јавност може лоше одразити на финансијске токове предузећа, а то, како је навео, никоме није у интересу.

Синдикат фабрике „Застава оружје“ раније је упутио захтев председнику Србије Александру Вучићу да не потпише Закон о наоружању и војној опреми, који предвиђа продају капитала те крагујевачке фабрике.

ТопПрес/ Извор: РТС