Странци све више заинтересовани за куповину некретнина у Србији

Странци све више заинтересовани за куповину некретнина у Србији

Све више странаца се одлучује да купи некретнину у Србији. Банкари чак дају стамбене кредите за нерезиденте, али са нешто вишим каматама него за држављане Србије.

Већа понуда некретнина и атрактивне локације чини београдску новоградњу привлачном и странцима. Јесте да они углавном купују за готовину, али то повећано интересовнаје наравно банкарима није промакло, па су већ изашли са посебном понудом стамбених кредита за нерезиденте.

„Што се тиче документације за кредит, она је мање више као и за наше клијенте као и за српске држављене који аплицирају овде у Србији, процењујемо ризик на основу прихода, на основу уговора о запослењу. Што се тиче обезбеђења кредита, то је некретнина које клијенти купују уз наравно обавезно учешће“, наводи Велибор Савић, директор у Апи банци.

На станоградњу ковид криза изгледа није много утицала – промет некретнина је прошле године порастао два процента, а обим градње око осам одсто. И цене квадрата расту, а три од четири продата стана купују се за готовину.

„То је законом регулисано и регулисано је да само земље које имају реципроцитет са републиком Србијом, њени грађани могу бити власници некретнина у Србији. Од земаља где не постоји реципроцитет и где није могућа куповина станова, то су Македонија, Иран, Индија… У овом тренутку између 10 и 15 одсто наших станара чине нерезиденти“, наводи Бојан Булатовић, директор продаје „Београда на води“.

Некретнине у иностранству највише купују Руси и Кинези. Руси на пример сада и у Србији могу да подигну кредит, под условма сличним онима које добијају у својој земљи, а у понуди имамо и луксузне станове по њиховој мери.

Све то намеће питање да ли је реално уз садашње прописе очекивати да наши градови поприме разноликост становништва Њујорка или Лондона.

„Немамо пропис којим је уређено добијање пребивалишта чија инвестиција пређе одређени износ. Такве прописе има 70 одсто земаља у развоју и развијених држава у свету. Тако да се многи странци одлучују да купе да уложе у некретнине у тим земљама јер су заинтересовани да имају пребивалише, да пошаљу децу у школу или да иду на лечење. То се поготово односи на људе из земаља које долазе из трећег света“, објашњава Ненад Ђорђевић, председник УО „Кластер“ некретнине.

Грци имају програм под називом златна виза који гарантује трајно пребивалише онима који уложе више од 250.000 евра у некретнине. Американци гарантују трајно пребивалише за купце некретнина вредних милион и више долара.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI