Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас да ће цене енергената за привреду бити смањење – и то гаса за око 15 одсто, а струје за око 20 процената, док ће цене за грађане остати исте.

Она је у Јутарњем дневнику РТС-а истакла да се нада да ће се појефтињење енергената за привреду позитивно одразити и на цене производа и услуга.

Што се домаћинстава тиче, додала је да су завршени попусти за рационалну потрошњу који су постојали током грејне сезоне и напоменула да је једна четвртина домаћинстава остварила максимално право на смањење рачуна од чак 40 одсто.

Према њеним речима, то је Електропривреду Србије коштало 80 милиона евра.

„Настављамо са попустима за најугроженије и апелујемо на све примаоце социјалне помоћи, дечјег додатка, помоћи за негу другог лица – да се пријаве у својим општинама. Само један папир је довољан да би остварили попуст. Новина коју смо увели јесте да пензионери који примају минималне пензије добијају попуст од 1.000 динара и наставићемо да им помажемо“, рекла је министарка.

Наставиће се и са улагањем у инфраструктуру како би се створили услови да што више грађана може да се прикључи на струју и гас.

Када је реч о паметним бројилима, навела је да је до сада уграђено 170.000 паметних бројила, а да је циљ да за неколико месеци имамо 400.000.

То је само прва фаза, а у другој би требало да буде још толико.

Осврћући се на прошлонедељно пуштање у рад постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕ Никола Тесла А, Дубравка Ђедовић Хандановић је рекла да ће следеће године око 90 одсто наших термоелектрана, када је екологија у питању, радити по стандардима Европске уније и наших закона, а да ће грађани бити безбедни што се тиче емисије штетних гасова из наших термоелектрана, док ће производња остати стандардна.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ