Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић рекао је да очекује да до краја године почну прве испоруке меда из погона за паковање у Рачи и најавио наставак подршке државе пчеларима.

На конференцији за новинаре у амбасади Словеније организованој поводом Светског дана пчела којој је присутвовао и амбасадор Словеније Исток Јарц и словеначка министарка пољопривреде Александра Пивец, Недимовић је рекао да је изградња погона за паковање меда у Рачи инцијатива самих пчелара чију реализацију је помогла држава.

Захвалан је, каже, Влади Словеније и словеначком Министарству пољопривреде што су Србији указали част да на другу годишњицу обележавања Светског дана пчела организују скуп у Србији, као и на присуству Словеније на Сајму пољопривреде у Новом Саду, који се сутра отвара.

„Пчеларска делатност је јако важна за Сбрију. Србија има највећи број кошница по глави становника на свету, можда не производима највише меда на свету, али имамо највише кошница“, рекао је Недимовић.

Навео је да држава сваке године има различите програме подршке пчеларима, који ће бити настављени.

„Постоје две ствари које су обележиле две, три године мог мандата, једно су пчеле, друго су малине“, рекао је Недимовић и навео да се у Сбији раније на пчеларство гледало као на хоби, али да су данас пчелари најјаче и најбоље оганизована група појединаца у сектору пољопривреде.

„Нема упорнијих од пчелара, њима морате бити 24 сата седам дана у недељи на раполагању. Волео бих да су нам такве и све друге организације у пољопровреду као организације пчелара“, рекао је Недимовић.

Светски дан пчела прогласиле су УН пре две године на инцијативу Словеније, а министар Недимовић каже да ће Србија увек бити снажна подршка инцијативама Владе Словеније, укључујући и програм за младе пољопривреднике.

Министарка пољопривреде, шумарства и хране Словеније Александра Пивец рекла је да се на Светски дан пчела указује на важност очувања пчела и нихов значај за цело човечанство.

„Пчеле су један од најважнији опрашивача, подржавају пољопривреду, разноликост и доприносе ублажавању климатских пормена“, рекла је словеначка министарка и навела да је у мају прошле године у Словеније у сардњи са организацијом ФАО на Брду код Крања организована међународна минарска конференција о значају пчела на којој су учетвовали представници 18 земаља са свих континената.

Захвалила је Србији и министру Недимовићу на подршци тој инцијативи Словеније и присуству на прошлогодишњој конференцији којом је први пут обележен Светски дан пчела.

„Радује ме то што Србија наглашава значај пчела и пчеларства“, рекла је Пивец и додала да постоји изузетно добра сарадња између пчеларских савеза Словеније и Србије.

Навела је да је словеначка влада управо ове недеље припремила и потврдила акциони план са многим активностима до 2022. када је реч о очувању пчела.

Председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић рекао је да држава за пчеларе у Србији издвојила око седам милиона евра, да њих муче исте проблеми као и све пчеларе на свету, а то су све веће загађење природе и тровање пчела.

ТопПрес/ Извор: Танјуг