foto-thinkstockfoto-thinkstock

Више новца за инвеститоре – и домаће и стране. За субвенције за новоотворена радна места планирано је у буџету за ову годину 15 милијарди динара, што је за три милијарде више него прошле године. Истраживали смо колико је већ новца уговорено и под којим условима.

Патент запошљавања, који је још 2006. године увео Млађан Динкић, по угледу на словачки модел, и даље живи иако је некадашњи министар економије давно напустио зграду Владе Србије.

За 2018. годину за подстицаје је било намењено 12 милијарди динара, док се за 2019. планира већи износ.

„Ми смо задовољни, уговори потписани у 2018. години су, чини ми се, обезбедили и обавезују инвеститоре на 10.783 нова радна места, што је свакако значајно и ми ћемо са овом политиком да наставимо зато што се ефекти овакве политике виде, мултипликују, препознају се. Подсетићу вас да је на нивоу Западног Балкана у овом контексту Србија земља на првом месту“, каже Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде.

Иако пред законом нема дискриминације домаћих и страних инвеститора, анализе показују да је у периоду од 2006. до 2016. године за ове намене потрошено пола милијарде евра, а 90 одсто тог износа отишло је странцима.

Милорад Филиповић, аутор ове анализе, подсећа да је на тај начин отворено више од 80.000 радних места.

„Регулативе су, што се каже, неутралне, оне једнако важе, као што кажете, и за домаће и за стране улагаче. Међутим, чини се да у примени тих регулатива, страни улагачи ипак имају мало третман који је више њима у корист“, рекао је Филиповић, професор Економског факултета.

„Ми ту постижемо једну равнотежу и никада та регулатива, што законска што подзаконска, није била наклоњена страним инвеститорима“, тврди Драган Стевановић.

Држава је, у међувремену променила правила, па је током 2018. одобрено 33 пројеката. Потписано је 24 уговора, од тога 13 са домаћим инвеститорима.

„Чисто кроз бројеве гледано, морам напоменути да, нажалост, имамо највећи број раскинутих, већ потписаних уговора о давању субвенција са домаћим инвеститорима, далеко, далеко више процената него са страним инвеститорима. Да ли то показује да су страни инвеститори озбиљнији, тачнији, прецизнији у поштовању својих обавеза које су преузели приликом добијања субвенција – нисам сигуран“, каже професор Филиповић.

Економисти упозоравају да су домаћа улагања ниска. Па држава сада има већи проблем да убеди домаће привреднике да на домаћем терену потроше новац.

ТопПрес/ Извор: РТС