Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре покреће доделу субвенција за набавку и уградњу универзалног заштитног рама за тракторе, са циљем додатног повећања безбедности возача трактора и свих учесника у саобраћају, најавио је министар Томислав Момировић.

„Имајући у виду да уградња заштитне кабине или рама захтева додатна финансијска средства, омогућићемо нашим пољопривредницима, власницима трактора, субвенционисану куповину заштитног рама чији је основни циљ управо заштита возача у случају превртања трактора. Највећи број повређених и погинулих у саобраћајним незгодама у којима су учествовали трактори су управо возачи или путници на тракторима, а најчешћи разлог томе је управо фатално превртање трактора“, рекао је Момировић.

Овом превентивном акцијом, додаје, биће спашени животи на стотине људи који користе тракторе у свакодневном раду, саопштило је министарство.

Србија је једна од водећих земаља у броју трактора по броју становника и према расположивим подацима око 203.000 трактора регистровано је у Србији.

Подаци о распрострањености трактора без заштитне структуре у Србији показују да је проценат оваквих возила у Војводини око 20 одсто, док тај број у Мачви достиже и око 40-50 одсто.

У периоду од 2016. до 2020. године, у Србији су погинула 144 возача или путника трактора, док је повређених лица у саобраћајним незгодама са учешћем трактора било близу 2.000.

Особе погинуле у саобраћајним незгодама са учешћем трактора чине око седам одсто свих погинулих лица у саобраћајним незгодама у Србији.

У просеку, годишње се у Србији догоди око 518 саобраћајних незгода у којима је један од учесника био трактор.

ТопПрес/ Извор: Танјуг