Прошлогодишњи пилот-пројекат унапређења енергетске ефикасности домаћинствима већ доноси уштеду од 20 до 30 одсто енергије. Главна мана је што субвенције нису биле доступне свим грађанима, јер је јавни позив за замену столарије, котлова и изолацију расписало 69 локалних самоуправа, а за соларне панеле само 39. У припреми су нови конкурси, а најављена је и помоћ најсиромашнијим општинама.

Грађани који су добили субвенције за енергетску ефикасност при крају су посла. У Пиротском округу ту помоћ са државом омогућили су само Димитровград и Пирот. У Шумадијском округу у седам локалних самоуправа склопљено је 149 уговора.

Нови конкурс за замену столарије биће расписан крајем месеца, а за соларне панеле у фебруару. За други круг тих субвенција надлежни најављују масовнији одзив, истичући да прошле године општине нису биле спремне.

Начелница Шумадијског округа Биљана Стошић Илић истиче да је тај позив пријатно изненадио локалне самоуправе, али да оне нису успеле чак ни ребалансима да обезбеде део средстава.

„Међутим, све јединице локалних самоуправа из Шумадијског округа за ову годину су определиле одређена средства за ову намену“, наводи Стошић Илић.

Начелник Борског округа Владимир Станковић каже да су се и општине Кладово и Неготин укључиле кроз израду свих правилника и спремни су да се у овој години заједно са градом Бором и Мајданпеком пријаве на нове конкурсе.

Пола плаћа држава, пола грађани

Нови пакет субвенција за унапређење енергетске ефикасности вредан је 230 милиона евра – 50 одсто даје држава, 50 финансирају грађани. Циљ је и смањење сиромаштва, па надлежни обећавају већу подршку најугрожнијима.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић указује да је реч о локалним самоуправама четврте категорије развијености, које ће уместо са 50 процената у том буџету учествовати са 30 одсто.

„Дакле, министарство са 70, те локалне самоуправе 30 процената. За домаћинства и оне социјалне категорије, где видимо да људи имају проблем, примају социјалну помоћ, такође ће Министарство, пошто смо на вези са социјалним службама, наћи начина како помоћи и тим домаћинствима“, каже Михајловићева.

Анализе показују: само прошлогодишњи „пилот-пројект“ субвенција грађанима да замене столарију, изолују куће или са угља пређу на грејање гасом и пелетом, земљи доноси уштеду од 50 милиона киловат-часова струје и 300 хиљада тона смањења емисије угљен-диоксида годишње.

ТопПрес/ Извор: РТС